Creştinii trăiesc în teroare în Siria

Luni 29 octombrie 2012, o maşină capcană a explodat în Jaramana, o suburbie a Damascului, ucigând 11 oameni şi rănind alţi 60.

Bomba a fost detonată în zona creştină a oraşului, iar majoritatea victimelor sunt creştini.  Explozia a distrus case ale creştinilor şi magazine ale acestora. În week-end, Patriarhul Antiohiei, Sanctitatea sa Ignatius Zakka a confirmat că un atac cu bombă a distrus Biserica Ortodoxă din oraşul Deir Ezzor dedicată Fecioarei Maria. Biserica fusese jefuită şi profanată înainte cu o zi de rebelii sirieni fundamentalişti islamici.

Aceste violenţe vin după ce Părintele Fady Haddad a fost ucis martiric de către extremiştii care-l răpiseră. Părintele Fady a fost deja recunoscut ca mucenic al Bisericii ortodoxe de către creştinii din provincia sa.

De asemenea agenţia misionară Christian Aid a confirmat uciderea pastorului creştin Sami, împreună cu soţia şi cei trei copii de către militanţii rebeli în 19 octombrie. Rebelii au distrus cu armele uşa bisericii, apoi i-au eliberat pe credincioşi însă i-au ucis pe pastor şi pe familia sa.

Creştinii din Siria au trăit în pace în timpul preşedinţiei lui Assad, însă după izbucnirea războiului civil sunt văzuţi de rebeli ca fiind suporteri ai guvernului şi deci duşmani ai acestora. De fapt, creştinii din ţară nu au o afiliere specifică, însă neutralitatea lor înseamnă o motivaţie pentru rebelii extremişti pentru a-i intimida, persecuta şi ucide. Astfel, în Siria, şcolile au devenit campus-uri de tortură cumplită, de ucidere şi de interogatorii de tip ghetto, cartierele creştine sunt ţinta artileriei, iar creştinii au de ales între a fugi din ţară şi a rămâne sub ploaia de gloanţe.

De la același autor

Ultimele din categorie