Ierusalim: Baldachinul Sfântului Mormânt a fost sfinţit

22 Martie 2017 17:21 Ortodoxia în lume

Miercuri, 22 martie, a avut loc o ceremonie festivă care a marcat încheierea lucrărilor de renovare. În forma actuală, baldachinul Sfântului Mormânt datează din 1810.

Lucrările de renovare executate la Baldachinul Sfântului Mormânt s-au încheiat. Echipa de experţi ai Universităţii Tehnice din Atena a renovat edificiul aflat deasupra mormântului unde a fost aşezat trupul Mântuitorului Iisus Hristos după răstignirea Sa.

Dacă intervenţia nu ar fi avut loc acum, exista riscul unei prăbuşiri a baldachinului”, a declarat Bonnie Burnham de la Fondul Internaţional pentru Monumente. „Este o transformare totală a edificiului”, a precizat acesta conform timesofisrael.com.

Fiecare dală de piatră din baldachin a fost desprinsă şi curăţată de impurităţi, apoi a fost aşezată la locul ei. De asemenea, au fost introduse şuruburi din titan în structura de rezistenţă şi a fost restaurată pictura baldachinului.

Edificiul a avut nevoie urgentă de aceste lucrări după ce o perioadă îndelungată a fost expus unor factori de mediu precum: apă, umiditate, fumul de la lumânări etc. Lucrările au fost demarate în anul 2016.

În timpul lucrărilor de restaurare (miercuri, 26 octombrie 2016) a fost descoperită lespedea (catafalcul) pe care a fost aşezat trupul Mântuitorului Iisus Hristos după răstignirea Sa. Acest catafalc de piatră calcaroasă nu a mai fost văzut din anul 1555 d. Hr., fiind acoperit cu marmură.

De asemenea, au fost descoperite două plăci din marmură, una datând din secolul 14, iar cealaltă din secolul 4.

Sursa: basilica.ro

Vezi şi: Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim (Galerie FOTO)

Ultimele din categorie