Până pe 31 mai, concurenții se pot preînscrie la Festivalul de Muzică „Lăudați pe Domnul!”
În perioada 15 martie – 27 octombrie, Patriarhia Română, prin Sectorul Teologic-Educaţional al Administrației Patriarhale, organizează Festivalul-Concurs Național de Muzică Bisericească „Lăudați pe Domnul!”. Evenimentul, aflat la a 16-a ediție, este organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Potrivit conceptului publicat de către organizatori, cântarea este o componentă de bază a vieţii liturgice a Bisericii Ortodoxe; ea contribuie la înnobilarea cultului liturgic şi susţine viaţa duhovnicească a credincioşilor. Având un fond alcătuit din texte biblice şi imnografice, cântarea bisericească are multiple funcţii: catehetică (instructiv-educativă), apologetică, euhologică, comunitară şi terapeutică. Dintre acestea, funcţia terapeutică indică faptul că muzica liturgică este menită să vindece şi să mângâie sufletele celor care cântă şi participă la sfintele slujbe. Prin urmare, cântarea nu doar instruieşte, ci poartă în sine şi balsamul vindecării de patimile şi suferinţele provocate adesea de o viaţă trăită în dezacord cu învăţăturile evanghelice şi departe de Dumnezeu Care este izvorul vindecării şi al vieţii sănătoase.
Anul 2024 în Patriarhia Română a fost declarat Anul omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor şi Anul comemorativ al tuturor Sfinţilor tămăduitori fără de arginţi, context în care cântarea bisericească – harisma Duhului Sfânt, în ambele forme (monodică şi corală), poate fi considerată drept remediu al vindecării şi cultivării sănătăţii sufleteşti a fiilor şi a fiicelor Bisericii.
Cea de-a 16-a ediție cuprinde două secțiuni:
A. Interpretare (sunt invitate să se înscrie ansambluri corale psaltice sau armonice, mixte sau de voci egale din cuprinsul Patriarhiei Române)
B. Compoziție (sunt invitați să se înscrie compozitori de muzică din cuprinsul Patriarhiei Române)
Categoriile secțiunii A. Interpretare sunt: I. Cor mixt; II. Cor de voci egale (copii); III. Cor de voci egale (femei/bărbați); IV. Cor monodic (stil psaltic/ alte stiluri regionale de tradiție bizantină).
Categoriile secțiunii B. Compoziție sunt: I. Lucrări psaltice; II. Lucrări religioase armonico-polifonice.
Preînscrierea concurenţilor (termen – 31 mai 2024):
Pentru Secţiunea A. Interpretare, dirijorul fiecărui ansamblu coral va informa centrul eparhial şi Sectorul Teologic-Educaţional, prin e-mail (sectorulteologic@patriarhia.ro), cu privire la intenţia de a se înscrie în concurs.
Pentru Secţiunea B. Compoziţie, fiecare concurent va informa Sectorul Teologic-Educaţional, prin e-mail, cu privire la intenţia de a se înscrie în concurs.
Calendarul Festivalului:
16-20 septembrie 2024: Înscrierea concurenților de la Secțiunea A. Interpretare;
23-27 septembrie 2024: Înscrierea concurenților de la Secțiunea B. Compoziție;
23-27 septembrie 2024: Evaluarea lucrărilor la Secțiunea A. Interpretare;
30 septembrie – 4 octombrie 2024: Evaluarea lucrărilor la Secțiunea B. Compoziție;
octombrie 2024: Concerte la nivelul centrelor mitropolitane;
25-28 octombrie 2024: Etapa națională.
Mai multe informații cu privire la desfășurarea acestui festival-concurs se găsesc pe site-ul patriarhia.ro, sau accesând conceptul aici.