Paraclisul filiei Bârgăoani a fost târnosit de Părintele Mitropolit Teofan

20 Iunie 2020 11:00 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

Enoriașii comunei nemțene Bârgăoani au participat sâmbăta aceasta, pe 20 iunie 2020, la slujbele oficiate cu prilejul sfințirii Paraclisului „Sfânta Parascheva”. Slujba Târnosirii dar și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Zi de bucurie duhovnicească pentru credincioșii din comuna Bârgăoani, județul Neamț, unde în această zi, IPS Mitropolit Teofan a sfințit paraclisul din cadrul filiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din localitate. Alături de chiriarh au mai slujit părintele Valentin Tofan, protopop de Piatra Neamț, dar și părintele Ioan Bucur de la Parohia Certieni, cel care suplinește filia Bârgăoani. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de teologi.

„Creștinul adevărat se raportează la taina răstignirii și învierii Domnului Hristos”

După citirea Sfintei Evanghelii, ierarhul a arătat că fiecare creștin adevărat este chemat să vadă că mântuirea vine din jertfa Mântuitorului Hristos: „Adevăratul creștin este cel care trăiește din credința în Iisus Hristos. Noi trăim din lucrul mâinilor noastre, din osteneala care ne definește viața, dar lăuntric, adevărat, mintea noastră și sufletul nostru ar trebui să trăiască din credința în Hristos. Cum se arată creștinul cel adevărat care trăiește din credința în Hristos? Sfântul Apostol Pavel mărturisește că omul se mântuiește prin Iisus Hristos, prin răscumpărarea pe care El ne-a adus-o. Creștinul adevărat este cel care crede că viețuirea sa pe acest pământ este adevărată dacă se raportează la taina răstignirii și învierii Domnului Hristos, pentru că aceasta este taina mântuirii și libertății noastre. Omul - creștin adevărat - care trăiește din credința în Hristos Iisus este chemat să vadă că izbăvirea lui pe pământ și în veșnicie vine din jertfa și învierea Domnului Hristos”.

După oficierea Sfintei Liturghii, părintele Ioan Bucur a fost hirotesit de Părintele Mitropolit întru iconom stavrofor, primind din partea chiriarhului semnele distinctive: bedernița, brâul și crucea pectorală. De asemenea, IPS Teofan a oferit președintelui Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, și paraclisierului Gheorghe Laiu distincția mitropolitană "Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei" pentru mireni. Ctitorii și cei care au sprijinit comunitatea din Bârgăoani au primit distincții de vrednicie.

Starea avansată de degradare a bisericii existente, cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul”, a impus construirea acestui paraclis, ridicat în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoarea Moldovei. Lucrările de construire au început la data de 30 iulie 2019 și s-au finalizat în luna noiembrie 2019. Totodată, comunitatea parohială a continuat cu zidirea și amenajarea casei de prăznuire.

De la același autor

Ultimele din categorie