Parastas la nouă luni de la trecerea la cele veșnice a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Pimen
Sâmbătă, 20 februarie 2021, la împlinirea a nouă luni de la plecarea spre veșnicie a Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, s-au săvârșit slujbe de pomenire pentru sufletul ierarhului la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava şi la Mănăstirea Sihăstria Putnei, locul în care acesta și-a pregătit mormântul.
Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Sihăstria Putnei.
La finalul slujbei, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, a săvârșit, în biserica mare a mănăstirii, Parastasul pentru sufletul Părintelui Arhiepiscop Pimen, cu prilejul împlinirii a nouă luni de la trecerea la cele veşnice.
Stareți, starețe, reprezentanți de la Centrul Eparhial Suceava și numeroși credincioși au înălțat rugăciuni pentru iertarea şi odihna sufletului celui care a fost ierarhul și păstorul sudului Bucovinei vreme de aproape patru decenii.
Sfânta Liturghie și slujba Parastasului au fost urmate de săvârșirea Trisaghionului, oficiat la mormântul Părintelui Arhiepiscop Pimen Suceveanul.
Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.
În memoria vrednicului de pomenire Părintele Arhiepiscop Pimen, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a ținut un cuvânt de învăţătură, prin care le-a amintit celor prezenți modul în care a viețuit ierarhul. „Știți prea bine că nu îi plăcea Înaltpreasfințitului să fie lăudat. Nu îi plăceau vorbele elogioase, asta pentru că era om smerit (...) Un bătrânel, cu barbă albă, cu haine întotdeauna curate, dar smerite. Nu ieșea cu nimic în evidență. Dacă cineva nu ar fi știut că el este Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ar fi zis că este un simplu călugăr.”
Episcopul-Vicar a prezentat felul în care vrednicul de pomenire, Înaltpreasfințitul Pimen, i-a păstorit pe credincioși și a făcut un îndemn la neuitare. „Înaltpreasfințitul știa că Dumnezeu este cel care le cunoaște pe toate, le știe pe toate, le rânduiește pe toate și, dacă Înaltpreasfinția Sa, dintr-un motiv sau altul, nu putea să rezolve un lucru așa cum ar fi trebuit, știe Dumnezeu cum și când să le așeze, că El este Dumnezeu. Să nu îl uităm pe Înaltpreasfințitul și să nu uităm cele pe care el ni le-a lăsat, să nu uităm chipul lui, viața lui.”
Preasfinția Sa a subliniat importanța slujbelor de pomenire pentru cei care au trecut la Domnul și le-a mulțumit celor prezenți pentru comuna rugăciune.
Ierarhul a fost pomenit și la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava. Soborul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou, în frunte cu părintele stareț, arhimandritul Serafim Grigoraș, a săvârșit slujba Parastasului pentru pomenirea celui care a fost considerat un slujitor desăvârșit al lui Hristos.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen a fost întreaga viață în slujba lui Dumnezeu și a oamenilor. Ierarh vrednic al Bucovinei, iubitor al neamului românesc, Pimen Suceveanul însoțește și acum turma încredințată lui de Mântuitorul Iisus Hristos.
Veșnică să îi fie pomenirea!
Date biografice
Părintele Arhiepiscop Pimen s-a născut în 1929 la Greabănu, județul Buzău, și a primit la Sfântul Botez numele de Vasile.
În anul 1951 a fost tuns în monahism și în 1957 a fost hirotonit ieromonah. Pentru că s-a dovedit a fi un bun slujitor şi gospodar, a fost numit iconom şi mai apoi stareţ al Mănăstirii Putna (1957-1961). Între 1974 şi 1978 a fost stareţ la Mănăstirea Sfântul loan cel Nou de la Suceava, iar în perioada 1978-1979 a slujit la Reprezentanța Patriarhiei Române de la Ierusalim.
În anul 1982, la 10 ianuarie, a fost ales Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei laşilor, la recomandarea Mitropolitului Moldovei, Teoctist Arăpaşu.
În urma reînfiinţării Arhiepiscopiei Sucevei, pe 24 ianuarie 1991 a fost ales Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, fiind instalat la Suceava pe 3 martie 1991.
A trecut la cele veșnice în ziua de 20 mai 2020. (Irina Ursachi)