Părintele Constantin Mardare a trecut la Domnul

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Părintele Constantin Mardare a trecut la Domnul

    • Părintele Constantin Mardare a trecut la Domnul
      Părintele Constantin Mardare a trecut la Domnul

      Părintele Constantin Mardare a trecut la Domnul

Vrednicul preot Constantin Mardare din Bacău, în vârstă de 97 de ani, a plecat în lumea veșniciei. Slujba înmormântării va fi oficiată mâine, 13 aprilie 2018, de la ora 11:30, în Biserica din Parohiei Precista din Bacău.

După o luptă și grea suferință, împăcat cu Dumnezeu și cu credincioșii pe care i-a păstorit, părintele Constantin Mardare, protopop emerit al Protopopiatului Bacău, s-a mutat la ceruri, la vârsta de 97 de ani. Slujba înmormântării va fi săvârşită mâine, 13 aprilie, de la ora 11:30, în Biserica Precista din Bacău, după oficierea Sfintei Liturghii. Părintele Constantin Mardare s-a născut pe 11 februarie 1922, în comuna Săucești, satul Șerbești, județul Bacău, din părinții Vasile și Ortansa. S-a căsătorit cu tânăra Elena-Aurica în anul 1943, iar Dumnezeu i-a binecuvântat cu două fete. A absolvit Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” din Roman în anul 1940, iar apoi a urmat cursurile Facultății de Teologie din Cernăuți. Din cauza războiului, a fost nevoit să continuie studiile de teologie la Suceava și la Institutul Teologic Ortodox de grad Universitar din Sibiu, pe care l-a absolvit în anul 1944. A fost hirotonit în treapta de diacon în septembrie 1943 la Curtea de Argeș, de către PS Emilian Antal, iar după terminarea studiilor universitare de la Sibiu, va sluji timp de 12 ani la Catedrala „Sfântul Nicolae” din Bacău. În anul 1955 va fi hirotonit preot de PS Teofil Herineanu, Episcop al Romanului, și numit paroh la Capela „Sfânta Treime” a Cimitirului Central din Bacău. Aici a activat până în anul 1964. În perioada 1944-1948 a fost și profesor de religie la mai multe școli din orașul Bacău, reușind în acele vremuri tulburi pentru biserică și țară să cultive în sufletele tinerilor, dragostea și credința în Dumnezeu. Timp de 12 ani, între 1968-1980, a lucrat în administrația bisericească, având funcția de protopop al Protopopiatului Bacău.

Iubire și jertfă pentru Biserica lui Hristos

Între anii 1964-2004, părintele Constantin Mardare a slujit ca paroh și ca preot slujitor la Biserica „Precista” din Bacău având ca principal colaborator pe părintele Constantin Tomozei. A desfăşurat timp de 40 de ani o prolifică activitate misionară, administrativă și culturală, reușind să strângă în jurul său intelectuali, credincioși de toate vârstele, aceștia ajutându-l și susținându-l în lucrările întreprinse. Părintele Constantin s-a distins prin talentul oratoric, vocea plăcută și cultivată, prin simțul său pragmatic, arătând iubire și jertfă pentru Biserica lui Hristos. Misiunea sacerdotală și-a desfășurat-o sub trei regimuri politice timp de 76 de ani: monarhie (1943-1947), comunism – epocă a incertitudinii, a terorii și a incriminării, (1948-1989) și democrație (1989-2019). Crucea Patriarhală, cea mai înaltă disticție din Patriarhia Română, i-a fost acordată de către Arhiepiscopul Eftimie Luca cu ocazia sfințirii Bisericii Precista din Bacău, în anul 1990, încununând astfel întreaga osteneală și râvnă de care a dat dovadă în activitatea misionară desfășurată. Începând cu 1 ianuarie 2004, și-a încetat activitatea administrativă din cadrul parohiei, fiind pensionat, însă a continuat să fie aproape de credincioșii pe care i-a păstorit, aducăndu-le mângâiere sufletească și binecuvântare. (Pr. Mihail Tomozei, Constantin Ciofu)

Mesaj de condoleanţe la trecerea în veșnicie a părintelui Constantin Mardare

Eparhia Romanului și Bacăului și-a îmbrăcat haina cernită de doliu prin plecarea din această lume a venerabilului preot Constantin Mardare. La vârsta de 97 de ani, părintele Mardare a fost chemat de Dumnezeu să-și ia plata ostenelilor în Împărăția Sa cea cerească. Dincolo de neajunsurile și dificultățile prin care societatea românească și Biserica neamului au fost nevoite să treacă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și apoi al perioadei comuniste, de tristă amintire, părintele Constantin Mardare (1922 - 2019) a întruchipat chipul smerit al preotului care și-a consumat întru slujire viața și și-a condus credincioșii pe calea mântuirii purtând pe Dumnezeu în suflet și având privirea ațintită spre veșnicie. Nici lipsurile din perioada postbelică și nici privațiunile impuse de regimul comunist nu au perturbat misiunea părintelui Constantin, care a văzut în slujirea preoțească vocația jertfelnică a omului. El a fost un teolog de vocație nu doar pentru faptul că a urmat cursurile școlilor teologice ale vremii, ci mai ales pentru că și-a dedicat întreaga viață slujirii lui Dumnezeu, din cei 97 de ani ai vieții, 76 petrecându-i la picioarele lui Hristos, purtând în rugăciunile sale gândurile păstoriților, cărora le-a dedicat întreaga atenție și osteneală. (...) Părintele Constantin Mardare rămâne pentru preoții băcăuani un model de credință statornică și aleasă slujire, de consecventă dăruire, demnitate și jertfelnicie, așezându-l alături de cucernicele chipuri de lumină ale slujitorilor sfintelor altare care au rămas emblematice pentru viața ecleziastică a Eparhiei Romanului și Bacăului de-a lungul vremurilor. La venerabila vârstă de 97 de ani, Dumnezeu l-a chemat la ceruri pentru a sluji în Biserica slavei Sale, alături de frații săi întru preoție, trecuți în viața veșnică. Dumnezeu să-l ierte și să-l așeze în odihna veșnică a Împărăției Sale!
† IOACHIM,
Arhiepiscopul Romanului și Bacăului

Citește despre: