Părintele Constantin Muha, slujitorul devotat al Bisericii, a fost înmormântat

17 Octombrie 2020 15:10 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

Părintele profesor Constantin Muha, trecut de curând la cele veșnice, a fost înmormântat astăzi, 17 octombrie 2020, la Parohia „Sfânta Vineri” din municipiul Dorohoi. Zeci de oameni din întreg orașul au luat parte la slujba oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Municipiul Dorohoi din județul Botoșani este în doliu după ce părintele profesor Constantin Muha, de la Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Iacob”, s-a mutat la Domnul. În această după amiază, credincioșii Parohiei „Sfânta Vineri”, dimpreună cu rudele și apropiații familiei îndoliate, și-au luat rămas bun de la părintele director Constantin, care a trecut la cele veșnice în urma complicațiilor produse de infectarea cu virusul SARS-Cov-2. Clerici și enoriași s-au rugat pentru sufletul preotului, participând în condiții medicale speciale la slujba înmormântării, săvârșită de Părintele Mitropolit Teofan.

PF Patriarh Daniel: „Viața preotului Constantin Muha, strălucitoare prin entuziasmul duhovnicesc și profesional”

„Am primit cu multă durere vestea trecerii neașteptate din această viață a părintelui profesor Constantin Muha, slujitor devotat al Bisericii și al învățământului teologic românesc. Viața preotului Constantin Muha, strălucitoare prin entuziasmul duhovnicesc și profesional, a cunoscut coordonate și aspecte deosebite. […] Apreciind în mod deosebit râvna dovedită în slujirea preoțească și învățământul teologic din cadrul Seminarului Sfântul Ioan Iacob din Dorohoi, încredințăm îndurerata familie, foștii elevi, colegii și cunoscuții de rugăciunea și prețuirea noastră. Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să așeze sufletul lui acolo unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit”, se arată în mesajul transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

„El pipăie veşnicia, o gustă, o trăieşte. Deşi plecat, părintele Constantin este prezent”

În cuvântul de învățătură de la finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a arătat că deși a trecut la Domnul, părintele profesor este viu în veșnicie: „Părintele Constantin este viu, mai viu decât suntem noi, unii în faţa altora. Noi suntem pe cale, el a ajuns la liman. Noi, urmăriţi de logica omenească, nu prea înţelegem ce se întâmplă întru totul. Intuim, nădăjduim, nu ne pierdem cumpătul. Părintele Constantin ştie deja totul. El pipăie veşnicia, o gustă, o trăieşte. Deşi plecat, părintele Constantin este prezent. Este prezent şi solicită bunei soţii şi fetelor sale dragi să nu-şi piardă cumpătul, să nu deznădăjduiască. El insistă şi le roagă să fie puternice, aşa cum puternic a fost el; să fie adevărate, aşa cum autentic a fost el; să aibă credinţă în Dumnezeu, în ajutorul Maicii Domnului, în rugăciunile Sfântului Ioan Iacob, aşa cum tare în credinţă a fost el. Tinzând spre aceasta, străduindu-se întru aceasta, cele patru fiinţe dragi sufletului său îi vor oferi părintelui Constantin odihnă, tihnă şi pace. Ajuns acolo sus şi privind spre cele de jos, părintele Constantin aşteaptă ca lucrurile să meargă bine la seminar, credincioşii parohiei să rămână fideli Bisericii, profesorii de religie să ţină candela aprinsă în şcoli. Şi mai presus de toate, părintele Constantin aşteaptă ca scumpa sa soţie şi nepreţuitele sale fiice să meargă înainte, să fie ajutate de cei care pot să o facă, să fie ceea ce s-a străduit el să fie: om de familie, dascăl bun, creştin adevărat”.

O viață în slujba Bisericii

Părintele iconom stavrofor Constantin Muha a fost director al Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi și pentru scurtă vreme, inspector de religie ortodoxă în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani. S-a născut la data de 29 august 1968 în Botoșani, a absolvit studiile generale la Școala generală nr. 5 Botoșani și a învățat la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț. De asemenea, și-a continuat studiile teologice la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași și la Facultatea de Teologie Ortodoxă București. A fost hirotonit preot la finalul anului 1994 de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. A fost pentru o scurtă perioadă preot II la Biserica „Sfântul Nicolae” Dorohoi iar din 1995 a fost preot II la Parohia „Sfântul Dumitru” Dorohoi. Din 1995, părintele Constantin Muha a fost directorul Seminarului Teologic din Dorohoi și a predat discipline teologice de specialitate, muzică psaltică și muzică liniară. De asemenea, părintele profesor a fost membru în Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Iașilor. Părinte și soț iubitor, Dumnezeu l-a binecuvântat, împreună cu doamna preoteasă Mariana, cu trei copii, Ecaterina, Alexandra și Ștefania. Înzestrat de Dumnezeu cu har pedagogic și vocație de bun chivernisitor, părintele profesor a „ctitorit” nu doar instituția seminarului, sub administrarea sa aceasta fiind înzestrată cu toate cele necesar - construcție nouă, cantină și alte facilități - ci, de asemenea, a „ctitorit” prin puterea exemplului, prin cuvânt și prin rugăciune, sufletele nenumăraților elevi, cadre didactice, ostenitori și binefăcători ai Seminarului, enoriași ai parohiei, colaboratori și apropiați din țară și din străinătate. Începând cu 1 septembrie 2020, părintele a ocupat, pentru scurt timp, funcția de inspector școlar în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani.

Dumnezeu să îl ierte și cu drepții să-l așeze!

De la același autor

Ultimele din categorie