Părintele Constantin Muha, un profesor talentat, un director harnic și un preot misionar

Cuvântul ierarhului

Părintele Constantin Muha, un profesor talentat, un director harnic și un preot misionar

Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a părintelui profesor Constantin Muha, oficiată sâmbătă, 17 octombrie 2020, orele 12.00, în biserica Sfântul Dumitru și Sfânta Cuvioasă Parascheva (Sfânta Vineri) din Dorohoi, județul Botoșani.

Am primit cu multă durere vestea trecerii neașteptate din această viață a părintelui profesor Constantin Muha, slujitor devotat al Bisericii și al învățământului teologic românesc. Viața preotului Constantin Muha, strălucitoare prin entuziasmul duhovnicesc și profesional, a cunoscut coordonate și aspecte deosebite.

Amintim în primul rând pregătirea sa teologică, începută la Seminarul de la Mănăstirea Neamț, continuată la Facultatea de Teologie Dumitru Stăniloae din Iași și aprofundată la Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul din București. În timpul cursurilor universitare, l-am remarcat ca fiind studios, atent, evlavios, având preocupări pentru cântarea bisericească, tipic și ritualul liturgic. Încă din vremea anilor de Seminar de la Mănăstirea Neamț s-a evidențiat ca un foarte bun tenor, cântând în corul acestei unități de învățământ și apoi în cel al Facultății de Teologie din Iași. Alături de cele două coruri a participat la concerte și evenimente eclesiale din țară și străinătate.

În perioada cursurilor universitare de la Iași l-am avut student. Calitățile dovedite atunci, cultura teologică și elanul misionar l-au recomandat pentru slujirea Sfântului Altar, fiind hirotonit în treapta de diacon de către noi, în ziua de 6 decembrie 1994, la biserica Sfântul Nicolae din cartierul Copou-Iași. A doua zi, 7 decembrie, a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Sfântul Nicolae din Dorohoi, în vechea Catedrală Mitropolitană Sfântul Gheorghe, de către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Calinic (Botoșăneanul), pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

În data de 1 mai 1995, a fost transferat la biserica Sfântul Dimitrie și Sfânta Cuvioasă Parascheva din Dorohoi, unde a activat până în prezent. Ca preot paroh a desfășurat o intensă activitate pastorală și administrativ-gospodărească. Sfânta Parascheva, căreia i-a slujit, l-a însoțit cu rugăciunea în ziua trecerii către Domnul, la puține ceasuri după prăznuirea din 14 octombrie (2020).

După numirea ca profesor și director al Seminarului Teologic Sfântul Ioan Iacob din Dorohoi, părintele Constantin Muha a luptat cu greutățile începutului și apoi cu cele ale parcursului primilor ani, deosebit de dificili pentru această reînființată școală de teologie.

La începutul activității noastre ca Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei am dorit să înființăm, iar unde a fost cazul să reactivăm mai multe școli de teologie pentru tinerii cu vocație sacerdotală, între aceste școli aflându-se și Seminarul din Dorohoi. Această unitate de învățământ, înființată de către părintele Dumitru Furtună, cu binecuvântarea Mitropolitului Pimen Georgescu al Moldovei, a funcționat inițial doar 10 ani, în perioada 1923-1933.

Întrucât fosta clădire a Seminarului a devenit între timp orfelinat pentru copiii defavorizați, Seminarul teologic reînființat a funcționat într-o altă locație, care a trebuit transformată, modernizată și adusă la standardul necesar, pentru ca tinerii elevi să aibă condițiile propice activităților școlare și vieții liturgice.

Un sfert de veac (1995-2020), părintele Constantin Muha s-a ostenit ca Seminarul pe care îl conducea să fie o școală de teologie și un mediu prielnic studiului, emulației și năzuințelor duhovnicești.

Au fost și momente grele care au marcat viața și activitatea lui, însă au fost depășite cu sfatul, binecuvântarea și efortul pe care, la îndemnul nostru, părintele le-a urmat în anii respectivi.

Preotul profesor Constantin Muha a avut o evlavie deosebită față de Sfântul Ioan Iacob, care-și are obârșia aproape de Dorohoi, la Crăiniceni, cinstindu-i viața și opera, manifestând în toți acești ani un cult special pentru el în cadrul Seminarului, care îi și poartă numele. Împreună cu elevii acestei școli de teologie a participat la numeroase slujbe misionare atât în satul natal al Sfântului Ioan Iacob, înainte ca acolo să fie ctitorită o mănăstire, cât și în multe alte parohii din zonă, contribuind astfel la întărirea credinței ortodoxe și a dragostei față de acest loc aflat la granița de nord-est a țării. De asemenea, alături de Corul Haris al Seminarului, a călătorit în două rânduri în localitatea Cholet din Franța, unde, în cadrul a diferite manifestări cultural-educaționale, a interpretat cântări religioase, patriotice și tradiționale românești.

Cunoscând dragostea lui pentru Sfântul Ioan Iacob, l-am recomandat să facă parte din delegația Bisericii Ortodoxe Române care a participat în ziua de 31 ianuarie 2016 la canonizarea solemnă pe care Patriarhia Ierusalimului a săvârșit-o în biserica Mănăstirii Sfântul Cuvios Gheorghe din pustiul Hozeva.

Ținându-se cont de pregătirea profesională și dragostea jertfelnică de care dădea dovadă în propovăduirea Cuvântului lui Dumnezeu și în slujirea aproapelui, părintele Constantin Muha a fost ales în anul 2018 membru în Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Iașilor, iar din data de 1 septembrie 2020, inspector de specialitate la disciplina Religie, în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani.

Apreciind în mod deosebit râvna dovedită în slujirea preoțească și învățământul teologic din cadrul Seminarului Sfântul Ioan Iacob din Dorohoi, încredințăm îndurerata familie, foștii elevi, colegii și cunoscuții de rugăciunea și prețuirea noastră.

Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să așeze sufletul lui acolo unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit.

 

Cu părintească binecuvântare și condoleanțe pentru familia îndoliată,

 

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Citește despre: