Părintele Dorian Revenco este noul protopop de Bălţi

Preasfințitul Părinte Antonie, Episcop de Bălți, l-a hirotesit marți, 19 octombrie 2021, pe noul protopop de Bălți, în persoana părintelui Dorian Revenco.

Evenimentul a avut loc în Biserica cu hramurile „Pogorârea Sfântului Duh” și „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” din satul Răzălăi, după oficierea Sfintei Liturghii. Au participat preoții din protopopiatele Episcopiei de Bălți și consilierii eparhiali. Decizia de numire a noului protopop de Bălți a fost citită de către părintele Valeriu Cernei, vicar-administrativ al Episcopiei de Bălți. PS Antonie l-a felicitat pe părintele Dorian Revenco pentru noua funcție și i-a urat activitate rodnică. De asemenea, a menționat că părintelui Dorian îi revine sarcina de a organiza viața Protopopiatului Bălți și de a promova credința și valorile ortodoxe românești într-un spațiu mai puțin prietenesc la tot ce este românesc. Potrivit Biroului de presă al Episcopiei de Bălți, părintele Dorian Revenco a rostit un cuvânt de mulțumire în care s-a referit la noua sa activitate de protopop.

Părintele Dorian Revenco este absolvent al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava (1998) și al Facultății de Teologie Ortodoxă „Iustinian Patriarhul” din București (2002). Din 2003 este preot al Mitropoliei Basarabiei. A fost preot paroh al comunității „Sfânta Treime” a Liceului Prometeu din Chișinău (2003-2005) și comunității „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” – Tălăiești, comuna Crasnoarmeiscoe, raionul Hîncești (2005-2020). În luna noiembrie 2020 a fost înfiat de Episcopia de Bălți a Mitropoliei Basarabiei. În Bălți a reușit să înființeze o comunitate ortodoxă românească cu hramurile „Sfântul Antonie cel Mare” și „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”. Părintele Dorian Revenco este organizatorul Centrului de Pelerinaj „Emaus” al Mitropoliei Basarabiei, al cărui director a fost în perioada noiembrie 2002 – 10 ianuarie 2005. În perioada 1 septembrie 2003 – 31 mai 2019, a fost profesor de religie și educație moral-spirituală la școala din comuna Crasnoarmeiscoe. S-a implicat activ în viața filantropică a Bisericii, fiind, în perioada 1 septembrie 2005 – 31 august 2008, coordonator de proiecte sociale în cadrul Centrului parohial de zi „Sfântul Stelian”, al Misiunii Sociale „Diaconia” a Mitropoliei Basarabiei. În cadrul Episcopiei de Bălți, părintele Revenco, de asemenea, s-a remarcat printr-o implicare activă în activitatea misionară, filantropică și culturală.

De la același autor

Ultimele din categorie