Părintele Gavril Ioan Trifa a conferențiat la Moinești

La Catedrala cu hramurile „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Nicolae” din Moinești, judeţul Bacău, a avut loc miercuri, 25 mai 2022, o nouă conferinţă post-pascală.

Pr. conf. dr. Gavril Ioan Trifa, conferenţiar universitar la Departamentul de Studii Româneşti din cadrul Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie a Universităţii de Vest din Timişoara, a susținut conferința „De la Ierusalim la Emaus, starea moral-duhovnicească a omului contemporan”.

Potrivit site-ului Eparhiei Romanului şi Bacăului, părintele Gavril Ioan Trifa, plecând de la Evanghelia de la Sfântul Evanghelist Luca, capitolul 24, în care este relatată călătoria celor doi ucenici, Luca și Cleopa, a transmis că acest pasaj ilustrează exact starea noastră moral-duhovnicească:

„Dacă ar fi să tâlcuim simbolic, cei doi ucenici, care mergeau dinspre Ierusalim spre Emaus, suntem noi înșine. Ierusalimul reprezintă starea inimii sau inima pașnică, iar Emausul reprezintă inima împrăștiată. Dar în momentul în care Hristos li s-a descoperit la frângerea pâinii, li s-a schimbat direcția, plecând din acel ceas de la Emaus la Ierusalim. Pentru a putea fi părtași acestei învieri lăuntrice, acestei schimbări interioare, acestei atingeri a lui Dumnezeu din lăuntrul nostru și rămânerea Lui acolo este nevoie, așa cum spune Sfântul Isac Sirul, de două virtuți creștine: smerenia și dragostea”.

Corul „Ioana Ghika-Comănești” și „Corul de copii „Phronesis”, coordonați de pr. Simion Anastăsoaie și de pr. Constantin-Adrian Țuglea au susţinut un program de cântece pascale.

Citește alte articole despre: conferință, credinţa, Moinești, catedrală, preot, profesor, Timișoara

De la același autor

Ultimele din categorie