Părintele Iraclie Porumbescu a fost comemorat în satul natal la 200 de ani de la naștere
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava și Primăria Comunei Sucevița, a organizat joi, 9 martie 2023, zi în care Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia, un eveniment omagial dedicat părintelui Iraclie Porumbescu, la împlinirea a 200 de ani de la naștere.
Cel care urma să devină primul prozator modern al Bucovinei și tatăl renumitului compozitor Ciprian Porumbescu s-a născut la 9 martie 1823 în localitatea Sucevița, într-o familie de țărani români apropiați de Dumnezeu. De la o vârstă foarte fragedă a fost încredințat egumenului Mănăstirii Sucevița de la acea vreme, arhim. Ghenadie Platenchi, care s-a ocupat de educația lui, ctitoria voievodală devenind astfel cea dintâi școală a părintelui.
Manifestarea care face parte din seria evenimentelor „Anului Comemorativ Ciprian Porumbescu – 2023” a debutat cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească, săvârșită în Paraclisul Mănăstirii Sucevița de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Din soborul slujitor au făcut parte clerici ai Centrului Eparhial Suceava, între care pr. dr. Constantin Oprea, consilier al Sectorului Cultural, și pr. dr. Filaret Ruscan, consilier al Sectorului Misiune Pastorală și Actualitate Creștină.
În continuare a fost oficiată slujba Parastasului pentru familia Porumbescu în cimitirul Parohiei Sucevița, la mormântul Varvarei Golembiovski, mama părintelui Iraclie.
A urmat apoi conferința Iraclie Porumbescu – chip al preotului bucovinean. În cadrul întâlnirii a fost evocată personalitatea cărturarului Iraclie, evidențiindu-se modul în care dragostea de țară și de neam s-a împletit cu slujirea preoțească, precum și cu activitatea literară.
Evenimentul, desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a adus împreună teologi, istorici, critici literari, precum și iubitori de artă și cultură, dar și reprezentanți ai instituțiilor publice județene și locale, precum și iubitori ai muzicii domnișorului Țîprian.
După rugăciunea de început, cuvântul de bun venit a fost rostit de Dorin-Ioan Pînzar, primarul Comunei Sucevița și gazdă a evenimentului.
Prof. dr. Marian Olaru, director al Institutului „Bucovina” al Academiei Române, a susținut prezentarea intitulată „Stat și națiune în Austria. Mișcarea de emancipare națională a românilor bucovineni”, în cadrul căreia a adus în atenție contextul istoric specific perioadei în care s-a născut Iraclie Golembiowski – Porumbescu.
„Bucovina, devenită ducat autonom, cu drept de autoguvernare din 1861, a fost scena unor evoluții ce au fost consonante celor din imperiu și care au dus la constituirea mișcărilor naționale, a partidelor politice naționale (după 1890), apoi a celor diferențiate ideologic (liberal, catolic, creștin-social, social-democrat etc.). Competiția între proiectele politice naționale a adus contradicție între proiectul național românesc și cel ucrainean. În esență, disputa se dădea pentru întâietatea în domeniile politico-administrativ, bisericesc, școlar, administrativ etc. Între anii 1898 și 1910, disputa politico-națională s-a acutizat în condițiile masificării accesului la cultură și a accesului la exercitarea dreptului de vot (reformele din 1897 și 1907). În anul 1910 a fost adoptată reforma electorală din Ducatul Bucovinei (Ausgleich), considerată de istoriografia austro-germană drept una dintre cele mai importante realizări care a făcut din Bucovina țara toleranței, a multilingvismului și a dus la crearea lui Homo Bucovinensis.”
Prof. dr. Liviu Papuc, cercetător literar, a prezentat lucrarea „Iraclie Porumbescu – o viață exemplară”, zugrăvind astfel portretul părintelui, aducând la lumină aspecte inedite ale vieții și operei celui omagiat în această zi.
„Mănăstirea Movileștilor, dar și viața de ansamblu a celor care se închinau acolo, a stăruit în mintea celui care, pe parcursul vieții, o va pomeni artistic, aducându-i elogiul prin diferite scrieri. O primă, juvenilă, poemă, din 1848, dar publicată de-abia în 1850 în gazeta cernăuțeană Bucovina a fraților Hurmuzachi, Ieremia Movilă și Săhastrul sau Altarul Mănăstirii Sucevița, înfățișează în versuri sprințare, notabile pentru vremurile acelea, legenda înființării sfântului locaș. În mod tradițional, Ieremia Movilă, după o luptă nefericită cu tătarii, ajunge la un pustnic din zonă, se închină, se jăluiește și primește încurajare să continue lupta, iar domnul promite înălțarea unui sfânt locaș, după ce asistă la mirifica scenă în care Îngeri în cerești vesminte/ Cu făclii și tămâind/ Intonează imnuri sfinte/ Pre Hristos prea lăudând.”
„Iraclie Porumbescu – chip al preotului bucovinean” a fost titlul studiului pr. Ilie Molea, misionar protopopesc al Protopopiatului Rădăuți. Sfinția sa a subliniat activitatea pastorală a celui care a fost vrednic promotor al Ortodoxiei.
„Am ales să tratez acest capitol întrucât despre Iraclie Porumbescu s-a scris foarte mult din perspectiva scriitorului, a omului de cultură, a literatului implicat în viața cetății, interesat de starea social-politică din vremea sa. Despre latura slujirii preoțești a lui Iraclie s-a scris mai puțin… Sau dacă s-a scris, nu s-a insistat foarte mult. Or, nu putem nega faptul că Iraclie Porumbescu a fost întâi de toate un preot memorabil, un misionar devotat slujirii sale, aspect care a atras simpatia și admirația enoriașilor. Prin urmare, nu putem trece cu vederea slujirea preoțească încredințată de Dumnezeu, slujire pe care Iraclie a onorat-o cu demnitate și cu responsabilitate în fața vitregiilor vremii, timp de 46 ani (1850-1896), păstorind cu vrednicie în sate precum Șipotele Sucevei, Boian, Stupca sau Frătăuții Noi. Preot fiind, s-a implicat activ în viața socială, politică, dar mai ales culturală din acea perioadă.”
Totodată, în cadrul evenimentului a avut loc și lansarea Cenaclului literar al Protopopiatului Rădăuți de către pr. Constantin Oprea, consilier cultural în cadrul Centrului Eparhial Suceava. Dedicat clericilor din cuprinsul acestei protoierii și tuturor celor care sunt pasionați de literatură, istorie, teologie și nu numai, cenaclul își propune, între altele, dezvoltarea interesului pentru cultură și petrecerea cu folos a timpului liber.
În continuare, cei prezenți s-au bucurat de un moment artistic deosebit, interpretarea la vioară a Baladei, una dintre cele mai cunoscute și emoționante creații ale lui Ciprian Porumbescu, de către prof. Vasile Mucea, precum și recitarea unor poezii ale părintelui Iraclie Porumbescu de către elevi ai Școlii „Dimitrie Vatamaniuc” din Sucevița.
La final, Niculai Barbă, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, a vorbit despre importanța moștenirii lăsate atât de Ciprian Porumbescu, cât și de tatăl acestuia, Iraclie, dar și despre evenimentele cuprinse în Calendarul „Anului Comemorativ Ciprian Porumbescu – 2023”.
Iraclie Porumbescu a fost comemorat în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților sâmbătă, 11 februarie 2023, în trei locuri dragi în care a poposit de-a lungul vieții sale: Frătăuții Noi, Stupca (acum localitatea Ciprian Porumbescu) și Mănăstirea Putna.
Vrednic slujitor al Bisericii lui Hristos și tatăl renumitului compozitor Ciprian Porumbescu – geniu al Baladei românești–, preotul Iraclie s-a remarcat prin contribuția pe care a adus-o literaturii din Țara Fagilor, scrierile sale evocând sufletul satului bucovinean, dar și prin împlinirea misiunii pastorale pe care a desăvârșit-o prin nemăsurata dragoste față de aproapele.
Sursa: arhiepiscopiasucevei.ro