Părintele Mitropolit Teofan, la deschiderea anului universitar la UAIC: „Să fie după cuvântul Scripturii, an bineplăcut Domnului”

Educaţie

Părintele Mitropolit Teofan, la deschiderea anului universitar la UAIC: „Să fie după cuvântul Scripturii, an bineplăcut Domnului”

În Aula Magna „Mihai Eminescu” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a avut loc luni, 27 septembrie 2021, începând cu ora 11.00, Festivitatea de deschidere a noului an universitar. La evenimentul academic a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a adresat studenților și cadrelor didactice un cuvânt de binecuvântare.

După intonarea imnului studențesc „Gaudeamus Igitur” și rostirea rugăciunii „Tatăl nostru”, prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, a deschis festivitatea cu un cuvânt de bun venit: „Deschidem anul universitar 2021-2022 sub semnul amenințărilor pandemice, spunând «Bun venit la UAIC!» celor peste 10.000 de tineri care au ales să intre în comunitatea noastră academică, tineri care încep frumosul drum al pregătirii universitare. Vă mulțumim pentru faptul de a fi împreună cu noi, fizic sau online, la acest moment festiv. Dacă alegem să privim în trecut, la cei 161 de ani de la înființarea Universității «Alexandru Ioan Cuza» din Iași, adică până în 1860, sau până în 1855, până la facultățile fondatoare, Dreptul, Filosofia și Teologia, putem vedea că universitatea noastră a constituit un important factor de cultură, de știință și de educație, a contribuit la dezvoltarea societății - misiune prezentă și viitoare”.

„Rog pe Dumnezeu să binecuvinteze acest an universitar, să fie după cuvântul Scripturii, an bineplăcut Domnului”

În continuare, după mesajul transmis de autoritățile județene și locale, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a adresat un cuvânt de binecuvântare a noului an de studiu și a evidențiat rolul important al unei universități în societate: „Gestionarea acestor schimbări din viața lumii este, precum cum se constată, o lucrare foarte dificilă. Rolul universității noastre pentru Moldova, rolul universităților în general, este fundamental în această gestionare, pentru că decidenții de mâine poartă amprenta universității prin care au trecut, în deciziile pe care le iau în postura lor de oameni responsabili în domeniile medicale, sociale, militare, educaționale și culturale. Apreciez cu gratitudine rolul pe care universitatea noastră îl joacă în acest domeniu, abordarea cu delicatețe, cu onestitate și cu curaj a transformărilor care au loc în viața noastră; este un semn că universitatea se află acolo unde îi este locul. Se împlinesc anul acesta 150 de ani de la Marele eveniment de la Putna. Studenții din toate părțile lumii, studenții români, din multe țări europene, din toate provinciile românești, intelectualii noștri, s-au adunat la mormântul Măriei Sale Ștefan cel Mare și Sfânt. Iar acolo, Mihai Eminescu mărturisea celor de față spunând că «poporul românesc nu-și va găsi dezvoltarea sa dacă nu așază la baza dezvoltării sale respectul față de tradițiile sale istorice». Doresc universității noastre, ca în deschiderea absolut necesară spre nou, spre înnoire, spre modernitate, această deschidere să se împlinească în duhul tradițiilor sale istorice. Având această certitudine și nădejde, rog pe Dumnezeu să binecuvinteze acest an universitar, să fie după cuvântul Scripturii, an bineplăcut Domnului, an bineplăcut profesorilor, an bineplăcut studenților, an bineplăcut societății românești, care primește și așteaptă de la dumneavoastră foarte mult”.

Conferința de deschidere a fost susținută de domnul Daniel Funeriu, Consilier la nivel înalt al Uniunii Europene în Republica Moldova, și a avut ca temă „Himere în educație”. Totodată, în cadrul festivității de deschidere au mai luat cuvântul reprezentanții instituțiilor invitate, care au transmis mesaje comunității academice.

Peste 10.000 de boboci la UAIC

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi este cea mai veche instituţie de învăţământ superior din România continuând, din anul 1860, o tradiţie a excelenţei şi inovaţiei în educaţie şi cercetare. Cu 15 facultăți, peste 26.000 de studenţi şi 746 de cadre didactice, universitatea se bucură de un important prestigiu la nivel naţional şi internaţional, având colaborări cu peste 500 de instituții universitare din 68 de țări. Anul acesta, la UAIC au fost admiși peste 10.000 de candidați. În cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” se află și Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, instituție fondatoare UAIC.

Având în vedere contextul sanitar actual, la propunerea Conducerii Executive a instituției de învățământ, Senatul UAIC a hotărât că modalitatea de organizare a activității didactice în anul universitar 2021-2022 să fie stabilită la nivelul fiecărei facultăți, în funcție de specificul educațional și de cercetare.

Citește despre: