Părintele Mitropolit Teofan, la hramul Mănăstirii Cetățuia: „În scrierile Sfinților Apostoli găsim izvoare nesfârșite de mângâiere duhovnicească, de desfătare lăuntrică”
Mănăstirea Cetățuia din municipiul Iași a îmbrăcat în această dimineață, 29 iunie 2021, veșminte de sărbătoare. Cu prilejul cinstirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel – hramul așezământului monahal – Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Zeci de ieșeni s-au adunat marți dimineață la Mănăstirea Cetățuia pentru a participa la hramul așezământului care domină culmea de miazăzi a Capitalei Moldovei. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor alcătuit din stareți, preoți profesori și slujitori ai Cetățuii.
Dimpreună cu Părintele Mitropolit au mai slujit părintele arhimandrit Dosoftei Șcheul, Mare Ecleziarh al Catedralei Mitropolitane din Iași, părintele arhimandrit Arsenie Butnaru, starețul Mănăstirii Vlădiceni, părintele arhimandrit Calinic Chirvase, starețul Mănăstirii Coșula din Botoșani, părintele arhimandrit Arsenie Hanganu, starețul Mănăstirii Cetățuia, părintele protosinghel Serafim Nastasiu, starețul Mănăstirii Golia din cartierul ieșean Târgu Cucu, părintele decan Ion Vicovan, părintele prof. Viorel Sava și părintele conf. Dan Sandu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, dar și clerici ai sfintei mănăstiri. Răspunsurile liturgice au fost oferite de membrii Corului Academic Byzantion, dirijat de Adrian Sîrbu.
După citirea Sfintei Evanghelii, ierarhul a arătat că viața și scrierile Sfinților Petru și Pavel reprezintă un reper pentru viața noastră duhovnicească: „Sfântul Apostol Pavel descrie viața sa plină de încercări și arată în cuvântul său că țelul pe care l-a urmărit a fost ca să locuiască în el puterea lui Dumnezeu. Domnul Hristos, după mărturisirea Sfântului Apostol Petru, că El este Hristosul Dumnezeul cel Viu, i-a spus Sfântului Apostol Petru, că «nu trup și sânge ți-au vestit ție aceasta, ci Tatăl Meu cel din Ceruri». Această putere îi dă omului fundamentul cunoașterii lui Dumnezeu și al viețuirii sale cele adevărate. Sfinții Apostoli Petru și Pavel, pe care îi prăznuim astăzi, sunt atât de uimitori în tot ceea ce au viețuit și în tot ceea ce au scris, încât noi oamenii, dacă ne-am apleca duhul nostru doar asupra vieții și asupra scrierilor lor, am descoperi izvoare nesfârșite de mângâiere duhovnicească, de desfătare lăuntrică, care ar umple de sens și de lumină viața noastră, și prin mărturisire, viața celor din jur și viața lumii. În scrierile Sfinților Apostoli găsim hrana omului pentru toate nevoile sale”.
La final, părintele stareț Arsenie Hanganu i-a mulțumit Mitropolitului Moldovei și Bucovinei pentru slujirea din această dimineață, și totodată, a adresat celor prezenți un cuvânt de recunoștință.
Biserica Mănăstirii Cetățuia, copia Bisericii „Sfinții Trei Ierarhi”
Așezată pe un deal ce domină valea râului Nicolina și de unde se poate vedea o frumoasa panoramă a orașului, Mănăstirea Cetățuia domină culmea de la miazăzi a Iașului. Zidirea mănăstirii a început în anul 1669 și s-a finalizat în 1672, fiind ctitorită de Domnul Gheorghe Duca. Sub raport arhitectural, biserica Mănăstirii Cetățuia, cu hramul „Sf. Ap. Petru și Pavel”, este o copie a Bisericii „Sf. Trei Ierarhi”, ctitoria Domnului Vasile Lupu de la 1639. Pictura de la Cetățuia este o creație artistică deosebită, având ca autori pe Mihai, Gheorghe și Dima din Ianina, alături de pictorii autohtoni care lucraseră la „Trei Ierarhi”. Este ultimul mare ansamblu de pictură murală din Moldova în linia tradițiilor postbizantine.
Sfinții Apostoli Petru și Pavel, propovăduitorii Cuvântului lui Dumnezeu
Sfântul Apostol Petru s-a născut în secolul I în Betsaida Galileei, era fratele Sfântului Apostol Andrei. A fost ales de Mântuitorul a fi pescar de oameni, după o pescuire minunată pe lacul Ghenizaret. Prin predica ținută în ziua Cincizecimii, a convertit 3000 de oameni la credința în Dumnezeu. Propovăduind în Ierusalim, Samaria, Asia Mică și Babilon, spre finalul vieții, a ajuns la Roma, capitala Imperiului Roman, loc în care a murit răstignit pe cruce, cu capul în jos.
Sfântul Apostol Pavel s-a născut în Tarsul Ciliciei, a fost elevul învățătorului Gamaliel și, la început, lupta împotriva creștinilor. Participând la uciderea Sfântului Arhidiacon Ștefan, i s-a arătat Mântuitorul pe calea Damascului, într-o lumina orbitoare, spunându-i: „Saule, Saule, pentru ce mă prigonești?”. Sfântul Apostol Pavel s-a convertit în urma acestei minuni, a primit Sfântul Botez și a mers în trei călătorii misionare, scriind 14 epistole. A murit la Roma, decapitat, din porunca împăratului Nero.