Părintele Mitropolit Teofan la Liturghia Darurilor: „Vremea postului, precum întreaga noastră viață, sunt o cruce pe care omul o duce”

Arhiepiscopia Iaşilor

Părintele Mitropolit Teofan la Liturghia Darurilor: „Vremea postului, precum întreaga noastră viață, sunt o cruce pe care omul o duce”

În după-amiaza zilei de vineri, 1 aprilie 2022, la Catedrala Mitropolitană din Iași s-a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, în prezența Înalpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Începând cu ora 16:00, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, alături de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Liturghia Darurilor mai înainte sfințite la Catedrala Mitropolitană din Iași. În cadrul slujbei arhierești, cântărețul Ioan Dulgheriu, din grupul psaltic „Chivotul”, a fost hirotesit citeț.

În predica ținută la sfârșitul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit a vorbit despre importanța postului, care este precum o cruce pe care omul o duce:

„Vremea postului, precum întreaga noastră viață, sunt o cruce pe care omul o duce. Crucea, în general, este grea, dătătoare și de bucurie în cele din urmă, dar pentru noi oamenii obișnuiți, viața crucii sau crucea vieții nu este deloc ușoară, și pentru a o putea duce ai nevoie de putere, și puterea nu poate veni de la tine, pentru că suntem prea slabi, ca pământeni, pentru a avea din noi înșine putere să ducem crucea. Puterea vine de la Dumnezeu, puterea vine de la Domnul prin Sfânta și Dumnezeiasca Euharistie -Trupul și Sângele Domnului, prin post, prin rugăciune, prin păzirea poruncilor și prin citirea Scripturii și a scrierilor Sfinților Părinți”.

Liturghia Darurilor mai înainte sfințite începe cu Vecernia și este o slujbă specifică Postului Mare, ea fiind rânduită spre săvârșire în timpul săptămânii, în afară zilelor de sâmbătă și duminică. Se oficiază într-un cadru solemn, la lumina lumânărilor, iar clericii îmbracă veșminte de culoare închisă, tocmai pentru a evidenția profunzimea și importanța perioadei în care ne aflăm. Rânduiala actuală a Liturghiei este atribuită Sfântului Grigore Dialogul, Episcopul Romei, cel care a fixat această formă în cadrul slujbei de seară. (Andreea Ciobotariu)

Vă invităm să vizionați și: (Video) IPS Teofan: „Puterea vine de la Dumnezeu prin Sf. Euharistie, prin post, prin rugăciune” 

Citește despre: