Părintele Patriarh Daniel: „Fecioara Maria s-a pregătit pentru o misiune sfântă”
Patriarhul Daniel a vorbit luni în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală despre pregătirea Maicii Domnului petru misiunea sa sfântă, precum şi despre pregătirea oamenilor pentru a-L primi pe Hristos.
Pregătirea Maicii Domnului
„Fecioara Maria nu a rămas la simpla pregătire a tuturor celorlalte fete, ci ea s-a pregătit pentru o misiune sfântă şi anume, aceea de a deveni Templu sau Biserică a Cuvântului lui Dumnezeu, a Fiului veşnic al lui Dumnezeu, al lui Mesia Care a fost prevestit de prorocii Vechiului Testament că Se va naşte din Fecioară şi că va fi Izbăvitorul lumii din păcat şi din moarte”.
„Maica Domnului, în pregătirea ei duhovnicească la templu, aduce fecioria ei jertfă lui Dumnezeu şi se sfinţeşte prin rugăciune aproape neîncetată, se apleacă asupra cuvintelor Scripturii şi le meditează pentru că de fapt cuvintele Scripturii sunt cuvintele lui Dumnezeu Cuvântul prezentate oamenilor”.
„Şi ea, pentru că trebuia să nască pe Dumnezeu Cuvântul ca Om în lume, medita mult la cuvintele Scripturii inspirate de Dumnezeu Cuvântul, de Fiul lui Dumnezeu cel veşnic”, a afirmat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române în cuvântul rostit de Intrarea în biserică a Maicii Domnului. Potrivit Preafericirii Sale, „această pregătire întru sfinţenie o face să devină ea însăşi un Templu, o Biserică, un Chivot sfinţit, aşa cum se spune în cărţile de slujbă ale Bisericii Ortodoxe”.
Îndemnul sărbătorii
Patriarhul României a explicat că sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului are ca scop „îndemnul de a căuta sfinţirea sufletului şi a trupului în această perioadă” de post. „Întrucât sărbătoarea se află în timpul Postului Naşterii Domnului, această sărbătoare a fost considerată şi o sărbătoare de pregătire a creştinilor pentru primirea lui Hristos Care vine din Ceruri şi Se naşte din Fecioara Maria pentru mântuirea neamului omenesc”.
„Acest post este unul de pregătire prin Spovedanie, prin citirea Scripturii, prin mai multă rugăciune, prin împărtăşire mai deasă cu Trupul şi Sângele Domnului, ca pregătire a creştinilor pentru a primi cel mai mare dar al lui Dumnezeu pentru oameni, pe Însuşi Fiul Său Care din iubire de oameni şi pentru mântuirea lor S-a făcut tocmai ceea ce iubea, adică Om, aşa cum spun Sfinţii Părinţi”.
„Este important să reţinem că în acest post suntem chemaţi să înmulţim milostenia, darurile noastre oferite celor care au nevoie de ajutorul nostru. De aceea, sărbătoarea următoare deosebit de populară după Intrarea Maicii Domnului în biserică este Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, care este cunoscut ca făcător de minuni, dar mai ales ca fiind milostiv”.
„Împreună, cele două sărbători, ne îndeamnă la sfinţirea sufletului şi a trupului şi la practicarea milosteniei, pentru a răspunde iubirii milostive a lui Dumnezeu, arătată în Iisus Hristos”, a spus Patriarhul Daniel.
Sursa: basilica.ro