Părintele Patriarh Daniel s-a rugat pentru eroii neamului la Paraclisul Catedralei Naţionale

18 Mai 2018 13:22 Patriarhia Română

Joi, 17 mai, după Sfânta Liturghie, Părintele Patriarh a oficiat o slujbă de pomenire pentru eroii neamului românesc. Comemorarea eroilor la sărbătoarea Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române încă din anul 1920 şi a continuat până la instaurarea regimului comunist ateu.

Cinstirea eroilor la Paraclisul Catedralei Naţionale are o însemnătate deosebită în contextul în care viitoarea Catedrală Patriarhală, care va fi sfințită în toamnă, va avea hramul principal Înălţarea Domnului.

Catedrala este închinată cinstirii celor care s-au jertfit de-a lungul istorie pentru apărarea credinţei creştine ortodoxe, pentru libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român. „Liturghia de la Paraclisul Catedralei, oficiată de Înălţarea Domnului, a reprezentat sărbătorirea cu anticipaţie a hramului Catedralei Mântuirii Neamului”, a spus Părintele Patriarh.

De asemenea, el a subliniat că unul dintre clopotele Catedralei, cel mai mare, de 25 de tone, este „în mod deosebit dedicat tuturor eroilor poporului român din toate timpurile şi din toate locurile”.

Primul dintre cele șase clopote ale Catedralei a fost turnat în data 11 noiembrie 2016. Măsurând 3,3 metri înălțime și 3,3 metri lățime, având o greutate de 25 tone, clopotul a fost acordat pe DO# (gama 0). Clopotele Catedralei Naţionale vor fi montate şi puse în funcţiune în perioada august – octombrie 2018.

Sărbătoarea Înălţării Domnului nu a fost aleasă întâmplător de Biserică drept zi de pomenire a eroilor. În cuvântul rostit la sărbătoarea Înălţării Domnului din 2013, Patriarhul României a explicat că a fost aleasă această zi „pentru a ne învăţa că există o legătură tainică între Crucea suferinţelor, Învierea şi Înălţarea Mântuitorului Iisus Hristos şi jertfa eroilor neamului, care şi-au dat viaţa pentru libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român”.

Sursa: basilica.ro

Ultimele din categorie