Părintele Patriarh Daniel s-a rugat pentru eroii Revoluţiei

22 Decembrie 2019 20:03 Patriarhia Română

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat duminică, la Catedrala Patriarhală, o slujbă de pomenire pentru eroii care s-au jertfit în decembrie 1989 pentru libertatea, credinţa şi demnitatea poporului român.

Slujba a avut loc imediat după Sfânta Liturghie. La comemorare au asistat Preşedintele României, Klaus Iohannis, Prim-ministrul Ludovic Orban, oficialităţi şi numeroşi credincioşi.

Evenimentele din Decembrie 1989 s-au soldat cu 1.166 de victime în oraşele declarate martir: Alba Iulia, Arad, Braşov, Brăila, Bucureşti, Buzău, Caransebeş, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Cugir, Hunedoara, Lugoj, Reşiţa, Sibiu, Târgovişte, Târgu Mureş, Timişoara.

Pentru toţi aceştia Patriarhul României s-a rugat ca Bunul Dumnezeu să le ofere odihnă veşnică.

„Dumnezeul duhurilor şi a tot trupul, Care ai călcat moartea şi pe diavol l-ai surpat şi ai dăruit viaţă lumii Tale, Însuţi, Doamne, odihneşte sufletele fericiţilor întru adormire eroi care s-au jertfit în decembrie 1989 pentru libertatea şi demnitatea poporului român, în loc luminat, în loc de verdeaţă, în loc de odihnă, de unde a fugit toată durerea, întristarea şi suspinarea. Şi orice greşeală ce au săvârşit ei cu cuvântul, sau cu fapta, sau cu gândul, ca un Dumnezeu bun şi iubitor de oameni, iartă-le (…)“, a fost una dintre rugăciunile rostite de Patriarh în cadrul slujbei parastasului.

Duminică, 22 decembrie, după Liturghie, în semn de respect și de recunoştinţă faţă de cei care şi-au pierdut viaţa în evenimentele de acum 30 ani, au fost trase clopotele în toate bisericile și mănăstirile din cuprinsul patriarhiei şi au fost oficiate slujbe de pomenire.

Sursa: basilica.ro

Ultimele din categorie