Părintele Patriarh Daniel: „Să cerem lui Hristos să-i vindece pe cei bolnavi și să le aline suferinţa!”

6 Iulie 2020 08:24 Patriarhia Română

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit duminică, la Paraclisul istoric al Reşedinţei Patriarhale, despre rugăciunea pentru cei bolnavi despre care a spus că este „cea dintâi binefacere”, apoi a menţionat „ajutorarea lor spirituală, prin vizitare, şi materială prin ajutoarea cu bani, hrană etc”.

Patriarhul României a abordat această temă în contextul textului evanghelic citit în Duminica a patra după Rusalii care face referire la vindecarea pe care Hristos Domnul a înfăptuit-o asupra servitorului bolnav al unui sutaş.

„Evanghelia ne arată şi importanţa rugăciunii pentru alţii, nu doar pentru noi înşine. În general, noi avem tendinţa să ne rugăm pentru noi înşine şi pentru cei apropiaţi: membrii familiei, rude, în schimb centurionul ne arată că trebuie să ne rugăm pentru cei mai puţin însemnaţi, mai ales pentru bolnavii care nu se mai pot deplasa care nu mai pot exprima durerea lor. Acest centurion roman s-a făcut glasul suferinţei servitorului său. A arătat compasiune, a arătat iubire smerită şi milostivă şi el ne îndeamnă să arătăm şi noi iubire milostivă faţă de toţi bolnavii. Mai întâi să ne rugăm Domnului Iisus Hristos să-i vindece după cum a făcut acest sutaş roman”.

Părintele Patriarh a reamintit că această grijă pentru bolnavi este practicată de Biserică încă de la începuturile ei în istorie.

„Biserica a învăţat din Evanghelie şi de la acest sutaş că trebuie să cerem lui Hristos să vindece pe cei bolnavi, să le aline suferinţa, să le schimbe starea vieţii lor, să-i ridice din boală, să-i readucă în comunitate ca să poată să se bucure de darul sănătăţii şi al vieţii”, a spus Preafericirea Sa.

Vizitarea bolnavilor le alină o parte din suferinţă

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a recomandat să participăm la cultul divin public, la slujbe şi să ne rugăm, pentru cei care au probleme de sănătate, „mai ales la slujba Sfântului Maslu şi la alte slujbe în care se cere însănătoşirea celor bolnavi”.

Un alt îndemn adresat de patriarh a fost legat de vizitarea celor aflaţi în suferinţă, deoarece mulţi dintre cei bolnavi suferă şi de lipsa comuniunii.

„Să-i vizităm pe cei bolnavi chiar dacă nu putem să-i vindecăm, dar prezenţa noastră alături de ei le dă o încurajare pentru că, în general, oamenii bolnavi suferă şi de singurătate, de faptul că nu se pot deplasa şi atunci imobilitatea şi singurătatea accentuează suferinţa bolii. Iar vizitarea lor de către comunitate, nu doar de membrii familiei, le alină o parte din suferinţa bolii şi a singurătăţii”, a spus Preafericirea Sa.

Pe lângă binefacerile rugăciunii pentru cei bolnavi, Patriarhul Daniel a spus că Evanghelia duminicală evidenţiază credinţa puternică a centurionului, dar şi preţuirea pe care o arată Dumnezeu fiecărei om, indiferent de poziţia socială.

„Fiecare persoană, fiecare om creat după chipul lui Dumnezeu are o valoare unică şi infinită, indiferent de rang şi de poziţie în societate, indiferent dacă este stăpân sau slugă”, a spus Preafericirea Sa.

Iisus are cuvânt vindecător

În textul evangheliei vedem puterea cuvântului în general. Oficialul din armată menţionează că are oameni în subordine, le spune ce au de făcut şi aceia îndeplinesc. De asemenea, Mântuitorul Hristos îl vindecă pe servitorul centurionului tot prin cuvânt. Însă, Patriarhul României a explicat diferenţa dintre cuvântul rostit de oameni şi cuvântul rostit de Hristos Domnul.

„Sutaşul avea doar un cuvânt mobilizator, care punea în mişcare pe soldaţii din subordinea sa. Însă, centurionul roman a înţeles că Iisus are cuvânt vindecător. El schimbă starea vieţii omului. Iisus are cuvânt care vindecă pe cei bolnavi, îi ridică pe cei căzuţi, dăruieşte sănătate celor care au pierdut-o şi dăruieşte viaţă celor care nu o mai au”, a spus Patriarhul României.

Paraclisul istoric din cadrul Reşedinţei Patriarhale a fost construit deodată cu Catedrala, între 1656 și 1658. Are ca ocrotitori pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi pe Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Sursa: basilica.ro

Ultimele din categorie