Părintele Patriarh Daniel: „Toate aprecierile ne îndeamnă să lucrăm mai mult şi cu mai multă responsabilitate”
La împlinirea vârstei de 70 de ani, Patriarhul Daniel a mărturisit că toate aprecierile și încurajările primite nu fac altceva decât să-l responsabilizeze și mai mult.
„Am privit şi ascultat împreună multe imagini şi cuvinte de încurajare şi de apreciere, dar dincolo de acestea am simţit o responsabilitate mai mare, pentru că atunci când lumea îţi atribuie o mulţime de calităţi, trebuie să te întrebi în ce măsură ele sunt reale şi perceptibile, în ce măsură devin virtuţi”, a explicat Părintele Patriarh Daniel la evenimentul aniversar din Palatul Patriarhiei.
„O lucrare, ca acţiune, devine o calitate atunci când se permanentizează. Despre cineva care a făcut milostenie o singură dată nu se poate spune că este un om milostiv dacă nu face acest lucru în mod repetat şi permanent. Astfel, o acţiune devine o calitate permanentă, lucru ilustrat în vieţile sfinţilor. Cu timpul, un act de rugăciune devine un atribut, o calitate, iar omul evlavios este omul care se roagă în mod permanent sau constant”.
„De aceea, aprecierile pe care le‑au evidenţiat Întâistătători din Bisericile Ortodoxe Surori, începând cu Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic, şi mărturiile unor personalităţi din ţară şi străinătate, clerici şi mireni, ne îndeamnă să lucrăm mai mult şi cu mai multă responsabilitate, astfel încât harul lui Dumnezeu să devină ziditor”.
„Zidurile transmit credința”
Dintre mesajele exprimate în filmul documentar „Domnul a pus povăţuitor fiecărui neam”, Patriarhul l-a evidențiat pe cel al Preşedintelui Academiei Române. Ioan-Aurel Pop a afirmat că „un cuvânt adevărat este cuvântul care zideşte, iar zidurile construite cu gândul cel bun devin cuvântătoare”.
„Lăcaşurile de cult, bisericile, unde omul se întâlneşte cu Dumnezeu Cel veşnic în această viaţă trecătoare, sunt ziduri cuvântătoare între generaţii. Ele transmit credinţa înaintaşilor, arată credinţa contemporanilor şi sunt deschise pentru o credinţă viitoare a locuitorilor unui anumit spaţiu”, a detaliat Patriarhul Daniel.
„Cuvântul ziditor, nu demolator”
Volumul aniversar dedicat Patriarhului se intitulează tot „Domnul a pus povăţuitor fiecărui neam”. El cuprinde Actul aniversar citit joi după slujba de Te Deum și o impresionantă colecție de mesaje adresate Patriarhului României la împlinirea vârstei de 70 de ani.
„Cartea a fost scrisă folosind cuvântul ziditor şi edificator, nu demolator”, a spus PF Daniel.
Patriarhul consideră că „aceste momente aniversare, exprimate prin volumul şi filmul prezentat, au pornit din dorinţa de a întări comuniunea între cei care slujesc Biserica, cultura, viaţa socială, toate acestea având ca scop nobil cinstirea demnităţii umane”.
„Omul, fiind creat după chipul lui Dumnezeu Cel veşnic viu, este chemat la viaţă veşnică. Aşadar, tot ceea ce facem în istorie are o rezonanţă veşnică”.
„De aceea, ne bucurăm că în această zi, când aducem mulţumire lui Dumnezeu pentru darul vieţii, vedem cum acesta vine prin oamenii din jur, prin cei care au contribuit la formarea noastră şi prin cei pe care îi întâlnim. Nicio întâlnire nu este întâmplătoare. Toate sunt providenţiale, doar că sensul unor evenimente din viaţă nu este întotdeauna înţeles imediat”.
„Mulţumim tuturor pentru prezenţă şi ne simţim onoraţi de prezenţa membrilor Sfântului Sinod, a înaltelor autorităţi de stat, a reprezentanţilor instituţiilor academice şi de cultură şi a preoţilor şi mirenilor care s‑au rugat împreună cu noi”, a adăugat Patriarhul României.
Patriarhul Daniel s-a născut în 22 iulie 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, fiind al treilea copil în familia învățătorului Alexie și Stela Ciobotea.
Sursa: basilica.ro