Părintele Pimen Vlad le-a vorbit tinerilor participanți la ITOM 2024

Arhiepiscopia Iaşilor

Părintele Pimen Vlad le-a vorbit tinerilor participanți la ITOM 2024

În această seară, în Grădina Palas Mall din Iași, a avut loc conferința intitulată „Ce pot face pentru vindecarea aproapelui meu?”, susținută de Părintele Pimen Vlad, starețul Chiliei „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” a Schitului Lacu din Sfântul Munte Athos.

Conferința intitulată „Ce pot face pentru vindecarea aproapelui meu?”, susținută de părintele Pimen Vlad din Sfântul Munte Athos a fost organizată în cadrul celei de-a patra ediții a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din Moldova.

La această conferință au fost prezenți cei 1500 de tineri participanți, dar și zeci de oameni doritori să asculte sfaturile și învățăturile părintelui Pimen.

Părintele Pimen Vlad le-a explicat tinerilor că dragostea trebuie să fie ținta noastră:

Dragostea caută întotdeauna să îi fie bine aproapelui. Se uită întotdeauna și la celălalt. Dacă încercăm să punem dragostea ca țintă a noastră, să o avem în familie, să o avem în jurul nostru, atunci nu vom mai fi nepăsători. Să ne uităm și la cel de lângă noi că poate este obosit, amărât sau necăjit și să vedem cum îl putem ajuta. Să îi preluăm din greutățile lui. Și asta ar trebui să o facem cu toții, fiecare la nivelul lui. Pentru că sunteți tineri aici, să nu fiți nepăsători în familie, încercați să fiți alături de părinții voștri la toate cele ale casei. Să încercăm să practicăm dragostea, să o punem în practică la toate nivelurile.

Părintele Pimen Vlad

Părintele Pimen Vlad s-a născut în 1970, în comuna suceveană Cornu Luncii, din părinți creștini, care au avut nouă copii. Este, de metanie, de la Mănăstirea Sihăstria. În 1993 a plecat în Muntele Athos. Și despre călugărie, și despre ajungerea în Sfântul Munte, părintele spune: „M-a luat Maica Domnului de mână și m-a adus” – recunoscând în toată viața sa ajutorul și mijlocirea Maicii Domnului.

Primii doi ani la Schitul Lacu au fost cu multe greutăți și neajunsuri, dar și cu multă liniște și împăcare. Au urmat doi ani petrecuți în Mănăstirea Sfântului Pavel, pentru a învăța limba greacă. Apoi, revenit la Schitul Lacu, părintele Pimen a reconstruit de la zero Chilia „Sfântul Artemie” – fără nici un ban strâns înainte. A viețuit acolo timp de 12 ani, alături de fratele său după trup, părintele Dosoftei, care i-a urmat în Sfântul Munte.

Apoi, pe locul unei foste mari biserici, tot cu hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică, a ajuns să construiască chilia la care este acum stareț. A primit întotdeauna ajutor minunat și concret de la oameni, de la Dumnezeu și de la Maica Domnului.

(Foto) Părintele Pimen Vlad în dialog cu tinerii la ITOM 2024

Citește despre: