Părintele Răzvan Ionescu a fost ales prodecan al Centrului Ortodox de Studii „Dumitru Stăniloae” din Paris
Părintele Răzvan Ionescu a fost ales în funcţia de prodecan al Centrului Ortodox de Studii si Cercetări „Dumitru Stăniloae” (CDS) din Paris. Alegerile au fost făcute joi, 16 septembrie, în cadrul şedinţei de lucru a CDS Paris, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale.
De asemenea, Dr. Emanuel Dobre şi-a început în mod oficial mandatul de Director de Studii pentru Departamendul CDS în limba franceză.
Primul prodecan din istoria instituţiei
Părintele Răzvan Ionescu este parohul comunităţii româneşti aflată sub ocrotirea Sfintelor Parascheva şi Genoveva (Saint Sulpice) – Paris. Este doctor în teologie al Institutului „Saint Serge” şi în inginerie biomedicală cu o teză în imagistică medicală realizată în cotutelă între Université de Technologie de Compiègne din Franţa şi Universitatea „Politehnica” din Bucureşti.
Primul prodecan din istoria centrului, Pr. Răzvan Ionescu a vorbit despre rolul CDS în spaţiul occidental, pentru Basilica.ro.
El a explicat că prezenţa atâtor imigranţi ortodocşi în Occident nu trebuie privită neapărat ca un accident al istoriei, ci deopotrivă „ca o şansă, ca o binefacere de Sus, o pronie care permite Occidentului o reînnoire prin credinţa din primul mileniu”.
„CDS Paris are vocaţia de a face cunoscută teologia Bisericii şi să trezească vocaţii misionare într-o lume aflată în schimbare continuă. Institutul este destinat să fie un răspuns inspirat şi actual pentru provocările duhovniceşti contemporane”, a declarat prodecanul CDS Paris.
Învățământul la distanță: provocări şi beneficii
Fiind o instituție de învățământ la distanță, CDS are o organizare specifică: cursurile sunt înregistrate și puse la dispoziția studenților pe o platformă specializată în învățământul la distanță (e-learning), seminarele și conferințele sunt transmise în direct printr-un sistem de videoconferință, iar studenții și profesorii pot comunica în mod „asincron” prin intermediul forumurilor create în fiecare curs de pe platformă.
Directorul de studii al CDS – departamentul de limbă franceză, Emanuel Dobre, a explicat care sunt beneficiile, dar şi provocările în cazul acestui tip de învăţământ.
„Acest mod de activitate prezintă multe avantaje: ne putem adresa unui public țintă situat în mai multe țări, studenții pot urma aceste formări în paralel cu sarcinile lor cotidiene și își pot planifica în mod liber ritmul de lucru. Învățământul la distanță pune însă și anumite probleme, dintre care cele mai mari sunt legate de procesul de comunicare: interacțiunea personală este mai redusă față de învățământul cu prezență fizică, ceea ce poate induce sentimentul de izolare și chiar de descurajare în fața volumului de lucru cerut pentru evaluări”.
Unele dintre soluţiile identificate, ca răspuns la provocările învăţământului din mediul online, ar fi creşterea întâlnirilor în direct, dar şi zile de studiu organizate cu prezenţă fizică.
„Din acest motiv, intenţionăm ca în semestrul care începe să avem cel puțin patru întâlniri în direct între profesori și studenți pentru fiecare materie predată (pe lângă suportul de curs dat de fiecare profesor) cărora să le adăugăm două zile de studiu interdisciplinar – dintre care una să fie organizată în prezență, la Paris, dacă situația sanitară ne-o va permite”.
Printre planurile de viitor se numără şi un program de formare a cateheților, la distanță, în limba franceză, a precizat Emanuel Dobre.
„Aceste persoane, trimise de parohiile din Mitropolia noastră, ar învăța cum să-și pregătească o suită întreagă de cateheze destinate copiilor și adolescenților. În funcție de rezultatele obținute, programul va fi ajustat și un modul de formare a cateheților va fi creat la fiecare şase luni”.
Modulul de studii în limba franceză al Centrului „Dumitru Stăniloae” din Paris își propune să asigure o formare teologică în urma căreia studenții să poată obține:
- „Diplomă de studii superioare în Teologie Ortodoxă” (după trei ani de studiu),
- „Diplomă de studii aprofundate în Teologie Ortodoxă” (după doi ani de studiu și pregătirea unei lucrări scrise de dizertație)
- „Diplomă de studii de ciclul trei în teologie ortodoxă” (după trei ani de pregătire sub îndrumarea unui profesor și susținerea unei lucrări de cercetare).
Emanuel Dobre este doctor în Teologie al Universității din Strasbourg. Domeniul său de cercetare este Teologia sistematică și este interesat în mod deosebit de noțiunea de sacralitate aplicată imaginii religioase din creștinismul contemporan. Din 2018 este cercetător asociat al Echipei de cercetare EA4378 (Teologie protestantă) din cadrul Universității din Strasbourg, iar din 2019 este Director de studii al departamentul de studii în limba franceză al Centrului Dumitru Stăniloae din Paris.
În prezent își pregătește publicarea tezei de doctorat „Icoana, purtătoare de Evanghelie”, în care propune o analogie între locul care îi este acordat icoanei în teologia ortodoxă și, respectiv, cel acordat Sfintei Scripturi în teologia occidentală.
CDS Paris
CDS Paris Centrul de Studii şi Cercetare „Dumitru Stăniloae” a fost fondat în anul 2008, prin decizia Sinodului Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale.
Inaugurat în iulie 2009, Centrul „Dumitru Stăniloae” își are sediul la Paris. Funcționează cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale și este împărțit în două secțiuni – în limba română şi în limba franceză. CDS funcţionează ca Institut Teologic privat cu predare la distanţă şi este acreditat de Academia din Paris. În prezent, decanul institutului este Pr. Prof. Dr. Gérard Reynaud.
Sursa: basilica.ro