Parohia „Sfânta Treime” din Iași va reprezenta Arhiepiscopia Iașilor la Concursul Național Catehetic

Arhiepiscopia Iaşilor

Parohia „Sfânta Treime” din Iași va reprezenta Arhiepiscopia Iașilor la Concursul Național Catehetic

În această dimineață, 29 aprilie, în Sala „Sinaxar” a Muzeului Mitropolitan Iași, a avut loc etapa eparhială a Concursului Național Catehetic „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe – moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri”, ediția a XVII-a. Evenimentul a adunat în Capitala Moldovei 13 echipe catehetice, câștigătoare ale etapelor pe protoierii. Anul acesta, echipa Parohiei „Sfânta Treime” Iași, Protopopiatul Iași I, va reprezenta eparhia la București, în data de 21 mai, cu prilejul hramului istoric al Catedralei Patriarhale.

Evaluarea lucrărilor înscrise în cadrul concursului a fost realizată de către prof. univ. dr. Carmen Bolocan – președinte, prof. dr. Denisia Elena Mănoiu, inspector școlar pentru disciplina religie ISJ Neamț și prof. dr. Mihai Giosan,  inspector școlar pentru disciplina religie ISJ Neamț.

Această dimensiune catehetică a Bisericii este una din elementele constitutive ale mărturiei ei, iar dumneavoastră sunteți roadele acestei lucrări ale Bisericii. Liturghia nu se face doar pentru că trebuie să se facă, tot așa și cateheza. Propovăduirea Cuvântului lui Dumnezeu după un anumit efort, după un anumit tipic, este o rânduială care ține cumva de Biserică, iar dumneavoastră sunteți expresia acestei rânduieli mărturisitoare a Bisericii noastre. Mă bucur, văzându-vă, și totodată mă bucur să vă transmit binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, care ne încurajează și susține foarte mult această activitate catehetică, într-un mod care să valorizeze această dimensiune mărturisitoare a Bisericii. Fie ca Dumnezeu să binecuvinteze în continuare lucrarea dumneavoastră, mulți dintre cei de față sunt veterani ai acestui concurs, care este și un prilej de binecuvântată celebrare a misiunii și lucrării Bisericii, a transmis părintele arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, delegatul Mitropolitului Moldovei și Bucovinei la eveniment.

Etapa eparhială a Concursului Național Catehetic a privit spre cei 100 de ani de patriarhat, dar nu cu o privire retrospectivă, ci cu învățămintele care sunt sprijin pentru următorii ani care ne cheamă la lucrare în Biserică și, totodată, a privi spre acele modele de mărturisire a credinței în vremuri de prigoană, în vremuri grele. Cele 13 protopopiate din Arhiepiscopia Iașilor au fost reprezentate și anul acesta la concurs, iar membrii juriului, care au mai avut experiențe în evaluarea dosarelor în cadrul etapei eparhiale în alți ani, au constatat o creștere calitativă a proiectelor, poate și din faptul că au avut loc întâlniri cu cei care își doresc să participe încă de la începutul anului, când mai mulți specialiști din zona media, din zona catehetică, și din zona alcătuirii unui portofoliu, a reprezentării succinte a ideilor și mesajul care se dorește a fi transmis, au fost alături de participanți cu gânduri, cu sfaturi, cu modele, cu acele exemple de bună practică, fiindu-le sprijin pe tot parcursul competiției, ne-a declarat părintele inspector Bogdan Racu, de la Biroul de catehizare al eparhiei.

În urma analizei proiectelor a fost desemnată câştigătoare Parohia „Sfânta Treime” din municipiul Iași, cu proiectul intitulat Bucuria mărturisirii credinței. Centenarul Patriarhiei Române în aniversarea copiilor și tinerilor, sub coordonarea părintelui Dragoș Ungureanu, a prof. Gabriela Fulvia Horobeț și prof. Parmena Orzetic. Proiectul a avut un număr de patru cateheze și douăsprezece momente catehetice care au abordat teme specifice anului omagial și comemorativ. Pe lângă acestea el a inclus şi diverse activități cu caracter cultural, literar, artistic, istoric și religios, grupul fiind format din 26 de copii. 

Este un proiect pe care l-am gândit împreună cu tinerii din parohia noastră și, în același timp, este un proiect care a adus nu numai informații istorice privind aniversarea Centenarului, dar în mod deosebit a adus și multe roade duhovnicești, pentru că ceea ce este mult mai important în aniversarea unui Centenar este acela de a aduce slavă Preasfintei Treimi și de-a ne îmbogăți inima și sufletul cu gândul cel bun și cu roadele pe care Patriarhia noastră le-a sădit în inimile noastre, ale tuturor. Proiectul a cuprins 28 de activități și momente catehetice, toate îngemănate sub deviza „Catehizăm. Cunoaștem. Creștem”, iar acest proiect a presupus foarte multă abnegație din partea noastră, a membrilor parohiei, și mai ales din partea tinerilor care s-au constituit în grupul catehetic, ne-a mărturisit la final părintele Dragoș Ungureanu, coordonatorul proiectului câștigător din acest an. 

Miercuri, 21 mai, de sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, în cadrul manifestărilor prilejuite de hramul istoric al Catedralei Patriarhale, proiectele câștigătoare pe eparhii vor fi premiate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.