Pastorală la Învierea Domnului 2010
Cinstiți credincioși și credincioase,
Cu o frumoasă, bogată și aleasă podoabă se îmbracă pământul și din plin se simte izbucnirea vieții acum în această primăvară. Pe câmpii, prin livezi, grădini și păduri saltă de bucurie viața și învie întreaga natură. În strălucirea cea prea luminată a razelor soarelui, în desfășurarea prea minunată a infinitului de culori ce ni-l prezintă florile, în cântecul măiestru al tuturor păsărilor și în vibrația bogată a naturii ce ne înconjoară, se ascunde taina adâncă a vieții și a învierii.
Dar dacă există o înviere în lumea din afară, tot astfel există și în lumea cea lăuntrică. Precum este o înviere a naturii înconjurătoare, tot așa trebuie să fie și o înviere a lumii interioare, sufletești. Spre lumină și înviere trebuie să tindă gândurile, vorbele și faptele noastre în aceste momente când Biserica ne cheamă să prăznuim după cuviință sfânta sărbătoare de Paști care ne reamintește momentul învierii Domnului Iisus Hristos.
Iubiți frați și surori în Hristos Domnul,
Aflându-ne în aceste momente de sfântă prăznuire a sculării din morți a Mântuitorului, să alegem viața și nu moartea. Să alungăm din noi întunericul păcatelor, înviind la o viață pătrunsă de duhul sfințeniei, bunătății, credincioșiei și al dragostei față de semenii noștri.
Să îngropăm anul cel vechi al păcatelor și să-l înviem într-o făptură nouă așa cum spune Apostolul neamurilor: „Am fost îngropați împreună cu El pentru ca după cum Hristos a înviat din morți prin mărirea Tatălui, tot așa și noi să trăim o viață nouă“ (Romani 6, 4).
Păcatul este boala și mormântul sufletului. Prin păcat ni se întunecă vederea cea duhovnicească, ni se micșorează auzul cel lăuntric, ni se tocesc simțurile și ni se împietrește inima. Păcatul desfigurează chipul lui Dumnezeu din noi și ne coboară din ce în ce mai jos.
Hristos Cel înviat a ridicat puterea morții și a păcatului din ființa noastră și ne-a chemat la o viață nouă. Prin puterea exemplului Său, prin lumina învățăturii Sale, prin bogăția harului Său, prin căldura iubirii Sale și prin tot ceea ce ne dăruiește El, ne oferă putința învierii și ne deschide drumul spre mântuire.
Pe lângă harul Său, Iisus Domnul ne cere ca în candela sufletului nostru să adunăm untdelemnul credinței și faptelor bune, să strălucim în lumina virtuților pentru ca să bineplăcem lui Dumnezeu și să fim pilde vii pentru semenii noștri, pentru a se plini dorința cea sfântă a lui Hristos: „Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, ca văzând ei faptele voastre să preamărească pe Tatăl nostru care este în ceruri“(Matei 5, 16). Să fim deci fiii luminii și ai învierii, iar nu ai întunericului și morții. Să fim ajutători zidirii unei lumi noi în care să nu mai fie vrajbă și neînțelegeri. Să îndeplinim cuvintele Apostolului: „Iubiți-vă unul pe altul. Fiți toți într-un gând împreună pătimitori, iubitori de frați, îndurați, smeriți, nerăsplătind răul cu răul sau ocara cu ocara, ci dimpotrivă binecuvântând, căci spre aceasta ați fost chemați ca să moșteniți binecuvântarea. Purtați-vă cu cinste între neamuri, pentru ca privind faptele voastre cele bune să ajungă toți la preamărirea lui Dumnezeu“(Petru 2, 13–17).
Drept măritori creștini și creștine,
De Învierea Domnului să ne rugăm pentru înfăptuirea acestor năzuințe și să le sprijinim din toate puterile noastre. Să fim fiii luminii și învierii, nu ai întunericului și morții. Să fim ajutătorii zidirii unei lumi cinstitoare de Dumnezeu în care să nu mai existe neînțelegeri ci dragoste și pace. Ținând seama de greutățile existente astăzi, să venim în ajutorul semenilor noștri ca fiecare să poată petrece sfintele sărbători bucurându-se de ele. Să stăruim în rugăciune și să mărim sfânta înviere. Să stăm mereu sub razele sfintelor Paști și să ne amintim de una din rugăciunile Bisericii: „Veniți toți în casa Domnului și să spunem împreună: Cel ce pe lemn Te-ai răstignit și din morți ai înviat curățește păcatele noastre“.
Dorim ca acest cuvânt părintesc să fie întâmpinat de fiecare cu căldură și să fie un îndreptar pentru creștinească petrecere și dreaptă cinstire a praznicului Învierii de către fiecare din noi.
Harul Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Sfântului Duh să fie cu noi toți. Amin.
Hristos a înviat!
Al vostru către Bunul Dumnezeu totdeauna rugător,
† Nicolae
Arhiepiscop și Mitropolit
Dată în reședința mitropolitană din Timișoara, cu prilejul sfintelor sărbători de Paști în anul mântuirii 2010.
Părintele Patriarh Daniel: Nașterea lui Hristos, bucuria tuturor (Scrisoare pastorală, 2024)
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro