DMOPC18, Creta: Deschiderea oficială a Conferinței și prima zi de comunicări în plen

Luni, 18 iunie, la Academia Ortodoxă din Creta (Grecia), au debutat lucrările Conferinței Internaționale despre Media Digitală și Pastorația Ortodoxă (DMOPC18). Tema ediției din acest an este „Lumea Digitală ca spațiu pentru reiterarea Cincizecimii și a «cuvântului viu» al Sfântului Apostol Pavel”.

Pe parcursul zilei de ieri au luat cuvântul mai mulți reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române. Astfel, pr. Nicolae Dascălu (consilier patriarhal și coordonatorul Centrului de Presă „Basilica”) a prezentat lucrarea „Preotul paroh, între cerurile deschise ale Sfintei Liturghii și marea vieții digitale”, pr. Andrei Atudori (director editorial DOXOLOGIA.ro) a vorbit despre provocările și perspectivele misiunii preoțești într-o lume digitală, iar arhid. Ionel Ungureanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova a oferit detalii legate de utilizarea instrumentelor electronice de comunicații digitale, din perspectiva teologiei morale ortodoxe.

Tot despre utilizarea instrumentelor de socializare a vorbit și teologul francez Jean-Claude Larchet. În deschiderea lucrării, Larchet a recomandat o reducere a timpului petrecut pe rețelele de socializare, mai ales în timpul perioadelor de post, și o sporire a interesului pentru lectura cărților duhovnicești în detrimental citirii textelor de pe ecrane. „Deconectați-vă de la noile tehnologii și (re)conectați-vă cu Dumnezeu și cu aproapele”, a afirmat Jean Claude Larchet în epilogul prelegerii sale.

La finalul zilei a avut loc festivitatea de deschidere a conferinței, în cadrul căreia reprezentanții Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe au rostit discursuri de bun-venit. De asemenea, au mai luat cuvântul Prof. univ. dr. Georgios Mantzaridis de la Universitatea „Aristotel” din Salonic și Arhimandritul Efrem, staretul Mănăstirii Vatoped, cel mai vechi așezământ monahal din Sfântul Munte Athos, care, începând de astăzi, va oficia zilnic Sfânta Liturghie la Mănăstirea stavropighială Gonia.

Portalul DOXOLOGIA este partener media al acestui eveniment, alături de Agenția de știri Basilica a Patriarhiei Române, Orthodox Christian Network, Bogoslov.ru, Pravmir.ru, Orthodoxie.com, Ancient Faith Ministries și alte site-uri ortodoxe de renume. Conferința este organizată de portalul Pemptousia, cu binecuvântarea Sanctității Sale Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului.

Conform organizatorilor, scopul DMOPC18 este acela de a formula linii directorii pentru implementarea propunerilor pastorale în domeniul digital. Conferința își va încheia lucrările joi seară cu o cină oficială.

Programul oficial al conferinței poate fi consultat aici.

De la același autor

Ultimele din categorie