Patriarhul Daniel, la Rădăuți: „Arătăm prin rugăciune şi pomenire că rugăciunea este iubirea mai tare decât moartea”

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Patriarhul Daniel, la Rădăuți: „Arătăm prin rugăciune şi pomenire că rugăciunea este iubirea mai tare decât moartea”

În ciuda vremii foarte reci, peste 1500 de credincioși din mai multe localități și orașe bucovinene au participat sâmbătă, 7 noiembrie,  la slujba de sfințire a Mănăstirii „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Rădăuţi. Slujba de târnosire, succedată de slujba Sfintei Liturghii, a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de alți 7 ierarhi - Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal și Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. În cadrul slujbelor arhierești, ierarhii și preoții prezenți s-au rugat pentru sufletle tinerilor trecuți la cele veşnice în urma incendiului din Clubul Colectiv din Bucureşti, cât şi pentru însănătoşirea celor spitalizați.

Aşezământul monahal de la Mănăstirea „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” , aflat pe un tărâm binecuvântat de Dumnezeu - orașul Rădăuți din județul Suceava, s-a aflat sâmbătă la ceas de mare sărbătoare. În jur de 1500 de credincioși au fost prezenți la slujba de sfințire a bisericii mănăstirii,  săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de alți 6 ierarhi ai Sinodului Bisericii noastre, precum și de numeroși părinți stareți și preoți de mir. La eveniment au fost prezente și oficialități locale, județene și centrale. Încă de la primele ore ale dimineţii, oamenii s-au așezat la rând pentru a se închina moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur, a căror raclă a fost adusă joi de la reședința patriarhală, de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar-Patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Alături de moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur au fost așezate spre închinare și moaștele Sfântului Mitropolit Mucenic Teodosie de la Brazi și ale Sfântului Ierarh Leontie de la Rădăuți.

 Locaşul de cult al Mănăstirii „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” a fost stropit cu apă sfinţită şi uns cu Sfântul şi Marele Mir, iar în masa Sfântului Altar au fost aşezate sfinte moaşte. După aşezarea moaştelor în masa altarului, a urmat spălarea şi ungerea sfintei mese cu apă sfințită și cu mir, iar icoane ale celor patru evanghelişti au fost prinse de masa altarului, câte una la fiecare colţ. Slujba a continuat cu punerea unui  acoperământ subţire pe sfânta masă, strânsă de altar cu o bandă tricoloră și pecetluită, după care masa altarului a fost împodobită cu un alt acoperământ mult mai bogat, precum și cu celelalte obiecte sfinţite, printre care antimisul, Sfânta Evanghelie, chivotul şi lumânări. După sfinţirea altarului şi împodobirea lui, întreaga biserică a fost cădită, iar ierarhii au uns cu Sfântul Mir cei patru pereţi ai bisericii şi sfintele icoane, făcând pe fiecare semnul crucii cu mir.

După slujba de târnosire, soborul slujitor, în frunte cu PF Părinte Patriarh Daniel, s-a îndreptat spre o scenă special amenajată în incinta așezării monahale, unde a debutat Sfânta Liturghie arhierească.

Rugăciuni pentru sufletelor tinerilor trecuți la cele veşnice în urma incendiului din Clubul Colectiv

În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhii și preoții prezenți s-au rugat pentru tinerii trecuți la cele veşnice în urma incendiului din Clubul Colectiv din Bucureşti, cât şi pentru însănătoşirea celor spitalizați. În cuvântul de învățătură, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat rațiunea rugăciunilor pentru cei adormiți: „În această sâmbătă a pomenirii de obşte a celor adormiţi în Domnul, numită «Moşii de toamnă», ne rugăm în primul rând pentru cei care au trecut la Domnul într-o formă neaşteptată, surprinzătoare şi violentă, tinerii de la Clubul Colectiv din Bucureşti. Ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să odihnească sufletul lor în pacea, iubirea şi lumina Preasfintei Treimi. De asemenea, ne rugăm ca Hristos Domnul, care a mângâiat pe văduva din Nain, pe femeia văduvă şi îndoliată care petrecea pe ultimul drum pe unicul său copil, zicând: «Nu mai plânge», să aducă mângâiere sufletească, să aducă multă consolare în sufletele familiilor care-şi plâng pe morţii lor acum, familiile îndoliate şi îndurerate. În această sâmbătă arătăm prin rugăciune şi pomenire că rugăciunea este iubirea mai tare decât moartea, mai tare decât mormântul, mai tare decât timpul şi spaţiul care separă”.

La final, Părintele Patriarh Daniel l-a felicitat pe Starețul Mănăstirii Bogdana, arhimandritul Iustin Dragomir, pentru grija cu care a condus lucrările ridicării mănăstirii, dar şi a Aşezământului de copii „Sfântul Ierarh Leontie”, oferindu-i acestuia „Crucea Patriarhală”, cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe Române, dar şi un ajutor financiar. Președintele Consiliului Județean Suceava, d-l Cătălin-Ioan Nechifor, a primit din partea Patriarhiei ordinul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”.Din partea Consiliului Județean,  Preafericitul Părinte Daniel a primi titlul de Cetăţean de onoare al judeţului Suceava, pentru „implicarea activă a Preafericirii Sale în viaţa socială a credincioşilor din judeţul Suceava, de fiecare dată când a fost solicitat”, după cum a subliniat președintele Consiliului Județean Suceava. După Sfânta Liturghie, PF Părinte Daniel a oficiat și slujba de sfințire a unei troițe închinate Maicii Domnului.

Daruri pentru micuții de la Aşezământul „Sfântul Ierarh Leontie”

În după-amiaza zilei de sâmbătă, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, i-a vizitat pe copiii din cadrul Aşezământului „Sfântul Ierarh Leontie” de la Rădăuţi, dăruindu-le acestora cadouri - hăinuţe, jucării şi dulciuri. Micuții au rostit rugăciuni și au intonat cântece religioase, fiind felicitați de Întâistătătorul Bisericii noastre.

Citește despre: