Patriarhul Teoctist, 33 de ani de la înscăunarea ca arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei și Sucevei

Arhiepiscopia Iaşilor

Patriarhul Teoctist, 33 de ani de la înscăunarea ca arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei și Sucevei

La Catedrala mitropolitană din Iași a fost oficiată ieri o slujbă de Parastas pentru vrednicul de pomenire patriarh Teoctist. În Sala "Dr. Iustin Moisescu" a Centrului eparhial Iași a avut loc un moment de evocare a personalității vrednicului de pomenire patriarh Teoctist.

La Catedrala mitropolitană din Iași a fost oficiată ieri o slujbă de Parastas pentru vrednicul de pomenire patriarh Teoctist. În Sala "Dr. Iustin Moisescu" a Centrului eparhial Iași a avut loc un moment de evocare a personalității vrednicului de pomenire patriarh Teoctist.


Slujba de Parastas a fost săvârșită de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor și PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. La final, Părintele Mitropolit Teofan a rostit un cuvânt de învățătură în care a amintit câteva momente din viața vrednicului de pomenire Teoctist, în vremea cât a fost mitropolit al Moldovei și Bucovinei. La eveniment au participat și IPS Pimen, PS Calinic Botoșăneanul, PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, precum și preoți sau personalități care l-au cunoscut pe patriarhul Teoctist.

“Mare ierarh care și-a păstrat până în ultima clipă acea puritate și curăție a copilului din Tocileni“

În debutul evenimentului, moderat de pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor, scriitorul Grigore Ilisei, care l-a cunoscut pe vrednicul de pomenire patriarh Teoctist, a reliefat câteva aspecte din viața fostului mitropolit al Moldovei și Sucevei (1977-1986), suprinse într-un film care a fost realizat de Centrul misionar-cultural “Doxologia“ al Arhiepiscopiei Iașilor. “Astăzi am avut sentimentul că mireasma patriarhului Teoctist stăruie deasupra noastră, colindând sufletele noastre. Filmul care va rula în continuare cuprinde secvențe din vizitele pe care fostul întâistătător al Bisericii Ortodoxe Române le-a efectuat în calitate de patriarh în zona Botoșaniului. Meritul enorm al acestui film este acela de a ni-l restitui pe PF Teoctist în lumina cea adevărată. A fost un mare ierarh care și-a păstrat până în ultima clipă a vieții acea puritate și curăție a copilului din Tocileni, care, într-o zi de toamnă, urca culmea codrilor din preajma Botoșanilor și se oprea la Sihăstria Voronei alegând calea mântuirii și rugii pentru noi“, a spus scriitorul Grigore Ilisei.

"Urme în eternitate - Mitropolitul Teoctist al Moldovei și Sucevei"

Participanții au vizionat apoi un film despre activitatea patriarhului Teoctist ca mitropolit (și locțiitor de mitropolit) al Moldovei și Sucevei, care a fost urmat de lansarea volumului "Urme în eternitate - Mitropolitul Teoctist al Moldovei si Sucevei", publicat la Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Prezentarea cărții a fost făcută de pr. prof. dr. Ion Vicovan, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă “Dumitru Stăniloae“ din Iași, care a amintit că printre autori se numără Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, IPS Teofan, IPS Pimen, PS Corneliu, Ps Calinic Botoșăneanul și PS Ioachim Băcăuanul. “Lucrarea îl are ca autor pe academicianul Alexandru Zub, 12 profesori de teologie de la seminariile teologice, 18 preoți, doi consilieri, zece protopopi, cinci monahi, un medic, etc. Lucrarea conține în primul capitol cuvântul celor șase arhierei. A doua parte se referă la întreaga activitate ca mitropolit al Moldovei și Sucevei din punct de vedere pastoral-misionar, liturgic, cultural, administrativ, din punct de vedere al monahismului, iar a treia parte cuprinde diverse amintiri ale celor care l-au cunoscut“, a remarcat pr. prof. dr. Ion Vicovan.

Părinte duhovnicesc

În continuare a fost prezentată expoziția de cărți tipărită în perioada păstoririi patriarhului Teoctist în Moldova, de Virginia Popa, directorul Bibliotecii “Dumitru Stăniloae“ a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. În finalul evenimentului, IPS Teofan a amintit că manifestarea dedicată patriarhului Teoctist are loc la împlinirea a 33 de ani de la înscăunarea ca arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei și Sucevei. “patru sunt elementele care l-au definit pe Părintele patriarh Teoctist: părinte duhovnicesc, simț misionar, glas profetic și deținător al harismei Bisericii. Veșmântul de părinte duhovnicesc al Părintelui patriarh Teoctist a fost cel mai necesar acoperământ de apărare pentru o turmă trecută prin rigorile comunismului și chemată să se confrunte cu tentațiile secularizării. Părintele patriarh Teoctist a trecut prin baia de curățire a celui care cere și oferă iertare. Înalta slujire în Biserică nu a afectat ființa lăuntrică a părintelui patriarh. Clipele dureroase, nedrepte și de cumpănă l-au îngenunchiat la rugăciune pentru a le depăși prin puterea lui Hristos“, a afirmat IPS Teofan. (Constantin Ciofu)

Citește despre: