Pelerinajul Parohiei Livorno în Grecia sfinților

Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Pelerinajul Parohiei Livorno în Grecia sfinților

Cu mare însuflețire, doisprezece pelerini ai parohiei Livorno s-au pregătit să păşească pe pământul binecuvântat al Greciei în zorii zilei de 21 octombrie şi să rămână aici pentru o perioadă de patru zile.

Poate par puține cele patru zile și puțini cei doisprezece pelerini, însă bucuriile dobândite i-au făcut pe aceştia să creadă că au avut parte de un pelerinaj perfect. Sfinți ce îi așteptau cu porțile mănăstirilor deschise chiar și la miez de noapte, lacrimi de bucurie și binecuvântare pe fețele tuturor, inimi aprinse de rugăciuni nenumărate şi cerul senin, de un albastru ireal, au creat decorul interior și exterior al celor mai minunate zile.

Începând din insula Eghina a Sfântului Ierarh Nectarie, pelerinajul a urmat locurile de închinare ale sfinților bineplăcuți lui Dumnezeu: Sfântul Apostol Andrei la Patras, Sfântul Gherasim Kefalonitul, apoi Sfinții Spiridon și Împărăteasa Teodora, Paraschevi Romana și Iosif din Zakintos de pe insula Corfu și, în final, la Tesalonic: Sfântul Mare Mucenic Dimitirie, Sfânta Anisia, Sfântul Grigorie Palama și mulți alții.

Împărtășim așadar bucuriile care ne-au așteptat în Kefalonia, unde, spre exemplu, la apusul soarelui, când am sosit la mănăstirea Sfântului Gherasim - izgonitorul diavolilor, în loc să găsim poarta închisă, după obiceiul locului, am fost întâmpinați de protosinghelul insulei și invitați la slujba de priveghere. Dar nu orice fel de priveghere, ci singura din an în care se slujește Liturghia Sfântului Iacob - fratele Domnului, fiind și ziua de prăznuire a acestuia, moment în care se deschide integral racla sfântului ca să fie cinstite moaștele întregi ale acestuia. Ne-a dispărut oboseala și orice gând de odihnă în faţa acestui minunat și poate unic eveniment din viața noastră.

Tot așa, în insula Corfu, Acatistul Sfintei Paraschevi Romana, slujit în fața sfintelor ei moaște, apoi, dimineața, Sfânta Liturghie la biserica unde se află moaștele întregi ale Sfântului Spiridon al Trimitundei, închinarea la sfintele sale moaște și întâlnirea cu mulți alți sfinți la care ne-am rugat - au întărit convingerea în inimile tuturor că „Minunat este Dumnezeu întru sfinții Săi !” (psalmul 67).

Cea de a patra zi am petrecut-o la Sfântul Dimitrie izvorâtorul de mir, unde minunea întâlnirii sfinților a culminat prin oferirea de către părinții slujitori ai bisericii, a câtorva picături de mir de la sfintele sale moaște. La plecarea noastră, din racla sfântului a picurat mir, semnul marii sale binecuvântări. Lăsăm ca Domnul să înmulțească fiecăruia dintre noi, cei prezenți, harul mărturisirii celor trăite, dar mai ales să ne ridice spre trăirea adevărată de care aceşti sfinți întâlniți s-au învrednicit.

(A consemnat unul dintre pelerini.)

(Sursa: episcopia-italiei.it)