Peste 3000 de credincioși la Sfințirea Bisericii "Înălțarea Domnului" din parohia Buznea
Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a sfințit astăzi Biserica "Înălțarea Domnului" din parohia Buznea, Protopopiatul Pașcani. Cu acest prilej, părintele paroh Nicolae Păvăluc a primit rangul de iconom stavrofor.
Biserica "Înălțarea Domnului" din parohia Buznea a îmbrăcat azi, 19 septembrie, straie de sărbătoare când a fost sfințită de Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Programul liturgic a început sâmbătă seara cu slujba Acatistului și a continuat cu Vecernia unită cu Litia, oficiate de un sobor de preoți. Peste 3000 de credincioși au participat la slujba de târnosire a sfântului lăcaș din localitatea Buznea. Sfânta Liturghie a fost săvârșită pe un podium amenajat în curtea lăcașului de închinăciune. Înalt Preasfințitul Părinte Teofan a adresat un cuvânt de învățătură în care a amintit faptul că în Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci credincioșii sunt chemați să se raporteze la Sfânta Cruce. "Mântuitorul spune în Evanghelia de astăzi (n.r. ieri): "Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie". În momentul în care am fost bozetați și ori de câte ori am participat la slujbele Bisericii, într-o formă sau alta, aceste cuvinte au fost rostite de Mântuitorul Hristos. Noi am fost binecuvântați de Dumnezeu să trăim în Biserica Ortodoxă a lui Hristos. Această binecuvântare necesită un răspuns din partea noastră. Suntem chemați de la botez să avem o țintă, care este Hristos, răstignit pe Cruce și înviat din morți. Chemarea în Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci este ca omul să încerce să înțeleagă de ce există suferință, necaz sau ispită în lume. Dacă suntem răstigniți împreună cu Hristos, cu Mântuitorul vom și trăi. Cel care își pleacă genunchii la pământ și nu-și pierde nădejdea este ascultat de Dumnezeu", a explicat IPS Teofan.
Părintele Mitropolit Teofan a oferit părintelui paroh Nicolae Păvăluc o cruce de binecuvântare iar părintelui Andrei Păvăluc de la parohia Dădești, Protopopiatul Pașcani, care l-a sprijinit timp de cinci ani de zile pe tatăl său în activitatea pastoral-misionară, a primit rangul de iconom.
Părintele Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Pașcani a remarcat cum "armonia și conlucrarea părintelui paroh, spre slava lui Dumnezeu, pot lăsa pe acest pământ generațiilor următoare astfel de cetăți". "În această casă a lui Dumnezeu se interferează crucea pe care Dumnezeu o dăruiește fiecăruia. În biserică tulburările și neliniștile noastre se întâlnesc cu pacea lui Dumnezeu. Aici răutățile noastre se întâlnesc cu bunătatea lui Dumnezeu. Aici păcatele sunt iertate și dezlegate, primind eliberare de ele", a adăugat pr. protopop Pavel Postolachi. Părintele paroh Nicolae Păvăluc a mulțumit Preasfințitului Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor pentru supravegherea lucrărilor, autorităților locale și credincioșilor care au ajutat la ridicarea Bisericii "Înălțarea Domnului". "Tot ceea ce s-a zidit aici și a căpătat acest contur frumos și sfânt constituie rodul evlaviei, a hărniciei și dărniciei credincioșilor. Familia mea m-a înconjurat și m-a susținut în cei 20 de ani. Am alergat și am bătut la porțile gospodăriilor credincioșilor, dar mai ales la poarta inimii, a credinței și am găsit mereu înțelegere. Au fost și momente dificile de cumpănă când eram îndatorați, încercați. Întotdeuna am simțit și primit ajutorul lui Dumnezeu. Mulțumesc credincioșilor și tuturor celor care au dăruit și s-au înveșnicit în toată lucrarea de aici", a spus pr. paroh Nicolae Păvăluc.
Îna anul 1990, credincioșii din parohia Buznea, alături de pr. paroh Nicolae Păvăluc au hotărât să zidească o biserică nouă întrucât vechiul sfânt lăcaș, afectat de cutremure, nu mai corespundea nevoilor din parohie. Cu un entuziasm izvorât din evlavia credincioșilor și cu angajamentul pastoral misionar al părintelui paroh, au început lucrările de construcție pe baza unui proiect aprobat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei. În anul 2000 au început lucrările de pictură în tehnica frescă de pictorii Adochiței Adrian și Nicoleta din Iași. Biserica a fost împodobită cu mobilier, catapeteasmă, policandre și pardoseală de marmură. S-a realizat încălzirea termică iar în anul 2010 au fost executate amenajările exterioare: împrejmuire alei, parcare, gazon, instalație de iluminare a aleelor, etc. În aceeași perioadă a fost construită o casă socială modernă dotată cu toate cele necesare, utilă credincioșilor și programelor social filantropice, desfășurate în parohie. "Tot aceste complex bisericesc parohial a fost realizat prin contribuția majoră a credincioșilor din parohie, a parteneriatului Bisericii cu autoritățile locale, Primăria și Consiliul Local, și cele guvernamentale. Au mai contribuit mai mulți binefăcători, foști fii sau prieteni ai parohiei. Biserica este amplasată care domină întreaga zonă a orașului Târgu Frumos și se arată ca un far călăuzitor și ca o cetate care oprește valurile și vânturile potrivnice, duhurile viclene de peste zi și noapte care se abat asupra poporului", a declarat pentru Radio TRINITAS, pr. paroh Nicolae Păvăluc. (Constantin Ciofu)