Peste 50 de tineri ortodocși, în pelerinaj la lemnul Sfintei Cruci
Troparul Sfintei Cruci a fost cântat în aceste zile de toată suflarea ortodoxă, dar în mod deosebit de un grup de peste 50 de tineri din ATORG (Asociația Tinerilor Ortodocși Români din Germania) și NEPSIS (organizația de tineret din Mitropolia Europei Occidentale și Meridionale) care și-au dat întâlnire între 29-31 martie la Frankfurt am Main. Programul a fost centrat în jurul pelerinajului anual la o parte din lemnul Sfintei Cruci, aflată în orașul german Limburg.
Evenimentul organizat de ATORG, la invitația părintelui Mircea Deac, cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Sofian Brașoveanul, a debutat vineri seara, odată cu sosirea participanților, mai de aproape sau de la mari depărtări.
Sâmbătă, 30 martie, a avut loc vizitarea orașului Frankfurt. Important centru economic și financiar, situat în mijlocul Germaniei, Frankfurt-ul impresionează prin diversitatea sa, prin îmbinarea dintre vechi și modern, trecut și prezent, prin muticulturalitate, oferind de la experienţele Zgârie-Norilor până la străduţe vechi cu case pitoreşti, precum şi oaze de linişte pe malului râului Main. Atracția principală a turului a fost urcarea la peste 200 de metri înălțime, în Main Tower, pentru o vedere panoramică de neuitat. Printre obiectivele vizitate s-au mai numărat clădirea Operei, Domul ce adăpostește capul Sfântului Apostol Bartolomeu și o plimbare cu vaporașul pe râul Main.
Punctul culminant al întâlnirii a avut loc duminică, 31 martie, când, după slujba Sfintei Liturghii, tinerii au mers în pelerinaj la lemnul Sfintei Cruci de la Limburg. Prețiosul odor bisericesc a fost adus aici de la Ierusalim în Germania în secolul al XIII-lea și se află până astăzi în proprietatea Muzeului Episcopiei Catolice din Limburg. În mijlocul tinerilor s-a aflat la acest eveniment panortodox și Preasfințitul Părinte Episcop Vicar Sofian Brașoveanul. Participarea la slujba oficiată de cele trei mari biserici ortodoxe (rusă, germană, greacă și română) a adus în prim-plan trăiri duhovnicești deosebite, troparele specifice celei de-a treia Duminici din Postul Mare fiind cântate chiar în fața unei bucăți din lemnul de viață făcător, pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos.
Următoarele evenimente pe agenda ATORG sunt pelerinajul la Mănăstirea Namur din Belgia (19-22 aprilie) și întâlnirea regională ATORG SÜD de la Tübingen (3-5 mai).
Sursa: mitropolia-ro.de