Peste 70 de participanți, la ediția din acest an a Simpozionului „Studia Theologica Doctoralia”

Arhiepiscopia Iaşilor

Peste 70 de participanți, la ediția din acest an a Simpozionului „Studia Theologica Doctoralia”

Simpozionul Internațional al doctoranzilor „Studia Theologica Doctoralia”, organizat de peste un deceniu la Iași, Mănăstirea Putna sau Neamț, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a ajuns anul acesta, în zilele de 10 și 11 mai, la cea de-a XIII-a ediție.

Evenimentul poartă osteneala Școlii Doctorale a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, prin coordonarea părintelui profesor univ. dr. Viorel Sava și prin grija Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, în colaborare cu alte trei facultăți de Teologie din afara granițelor țării noastre: Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității „Karl Franzens” din Graz - Austria, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Ioan Damaschin” a Universității Balamand din Tripoli - Liban și Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Aristotel” din Salonic - Grecia. În urma experienței acumulate și datorită numărului mare de participanți, în creștere de la an la an, „Studia Theologica Doctoralia” reprezintă unul dintre cele mai mari și importante evenimente științifice din țară dedicate doctoranzilor.

Simpozionul s-a născut din dorința doctoranzilor teologi ieșeni de a se întâlni într-un cadru științific pentru a expune și a dezbate în fața colegilor rezultatele cercetărilor lor. Datorită ostenelii și implicării cu devotament a părintelui profesor coordonator Viorel Sava și a doctoranzilor din comitetul de organizare, lucrările simpozionului au căpătat, de-a lungul timpului, o însemnătate demnă de remarcat pe plan național și internațional. An de an, simpozionul își propune să realizeze o întâlnire științifică a doctoranzilor din cadrul facultăților de Teologie din țară și din străinătate. Ineditul ediției de anul acesta îl reprezintă faptul că am avut participanți înscriși de pe trei continente: America de Nord, Asia și Europa.

Participanți din țară și străinătate

Simpozionul a debutat în ziua de 10 mai 2021 în Sala „Iustin Moisescu” a Complexului Mitropolitan din Iași. Participanții conectați prin platforma Zoom au avut ocazia de a asculta cuvântul de deschidere al pr. prof. univ. dr. Viorel Sava, coordonatorul manifestării, care a introdus personalitățile prezente în sală și cele conectate on-line spre a-și expune mesajele. Printre oaspeții de seamă ai acestei ediții amintim pe pr. prof. dr. Jack Khalil, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Ioan Damaschin” din Tripoli - Liban, pr. prof. dr. Porphyrios Fadi Georgi și pr. prof. dr. Bassam Nasif de la aceeași facultate, pe prof. Miltiadis Vantsos de la Facultatea de Teologie a Universității „Aristotel” din Salonic - Grecia și pe profesorii Pablo Argárate și Basilius Groen de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității „Karl Franzens” din Graz, Austria. De asemenea, au fost prezenți on-line, prin intermediul platformei Zoom, doctoranzi străini de la Facultatea de Teologie din Salonic, Roma și Toronto, doctoranzi aparținând centrului universitar din Iași, altor centre universitare din țară (Cluj, Alba Iulia, București, Arad, Sibiu, Constanța), precum și doctoranzi români înscriși la facultățile de Teologie din Germania, care au îmbogățit cu prelegerile lor acest moment științific.Lucrările simpozionului au continuat cu sesiunile în limba engleză pe toată durata zilei. După prima pauză, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a transmis mesajul de binecuvântare și de bun venit către participanți. Simpozionul a continuat în ziua de 11 mai cu sesiunile în limba română.

Anul acesta, la simpozionul de la Iași s-au înscris peste 70 de participanți. Simpozionul Internațional „Studia Theologica Doctoralia” arată că perseverența și devotamentul sunt calități care nasc acțiuni consistente și demne de remarcat.

Citește despre: