Picătura de Carte | Povestind cu un Bătrân al Bisericii

Prezentare de carte

Picătura de Carte | Povestind cu un Bătrân al Bisericii

O carte vie. Simpatică și empatică deopotrivă. O carte a bucuriei reciproce. Patericul Românesc ar afla, oarecum, o sfântă ilustrare și în cuvintele pline de har și, de ce nu, de haz duhovnicesc ale Bătrânului, Gheronda Justinian Arhiereul. La vremea vremuirilor de acum, un Bătrân lucid e soluția la debusolare și slăbire de Crez.

Nu știu nici acum, după ce am lăsat cartea din mână pe pervazul translucid al gândului, dacă volumul Justinian Chira Arhiepiscop, Dialoguri la Rohia (Editura Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, Baia Mare, 2020, 255 pg.) poate fi prezentat în câteva rânduri de Picătură. Îngrijitorul Ediției, Părintele Mihai Tira, a strâns cu grijă, deloc încălcând oralitatea Bătrânului de vrednică pomenire Arhiepiscop Justinian, dialogurile acestuia cu mai tinerii săi prieteni. Sunt patru preoți – Gabriel, Claudiu, Mihai și Petru – care-i adresează întrebări și scapără ici colo câte o năstrușnicie care-l provoacă pe Arhiereu la răspunsuri.

O carte vie. Simpatică și empatică deopotrivă. Veți afla amănunte despre viziunea  celui trecut în veșnicie – strașnicul stareț al Rohiei și voievod al restauratei Episcopii Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului – asupra modului în care acesta a înregistrat aspecte din viața Bisericii, modul în care vedea îndrumarea duhovnicească și teologică, aspecte ale vieții creștine ori ale vieții de familie, educația familiei ori despre viața unor personalități pe care le-a cunoscut (Ioan Alexandru, Geo Bogza ori Nuțu Roșca). O ultimă parte a cărții însumează câteva pagini bune (pp. 200- 252) asupra biografiei acestui om-măsură a omeniei și cumințeniei în slujirea Evangheliei: naștere, copilărie, școala de la Cluj, comunism  și democrație, întâmplări minunate  și momente de cumpănă, sfințirea Bisericii din Vălenii Lăpușului, anii grei ai trăirii monahismului sub comunism (1949, 1959), amănunte interesante despre atitudinea față de comunism și securitate și despre viața duhovnicească în vremurile ce s-au scurs.

O carte a bucuriei reciproce. Poate că o fișă a alcătuirii ei, cum au gândit dialogul, cine sunt partenerii de rostire ori modul în care acest volum se încadrează în recuperarea unei iconologii umane se vor adăuga unei ediții viitoare. Pentru că în sine, catehismul acesta prietenesc merită o ediție nouă, cu material ilustrativ și cu adaosul bibliografic absolut necesar (un tabel cronologic al vieții Ierarhului, scriitura sa și o parte din sfințirile de locașuri sfinte, de exemplu). Noi ne vom stinge și vor veni alți tineri și maturi iubitori de lectură duhovnicească. Patericul Românesc ar afla, oarecum, o sfântă ilustrare și în cuvintele pline de har și, de ce nu, de haz duhovnicesc ale Bătrânului, Gheronda Justinian Arhiereul. La vremea vremuirilor de acum, un Bătrân lucid e soluția la debusolare și slăbire de Crez.

Sursa: tribuna.ro

Citește despre: