Poetul Vasile Alecsandri, pomenit la Bacău
Profesori universitari, intelectuali și iubitori ai spiritualității și culturii românești au participat vineri, 22 iunie 2018, la pomenirea lui Vasile Alecsandri. Evenimentul comemorativ a fost organizat la Biserica ”Precista” din municipiul Bacău.
La împlinirea a 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri, vineri, 22 iunie 2018, la Biserica ”Precista” din municipiul Bacău a fost oficiată o slujbă de pomenire a familiei ilustrului om de cultură, politician și scriitor băcăuan. Evenimentul, organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a constituit și un moment de rememorare a zilei în care ”regele poeziei” a primit Taina Sfântului Botez în ctitoria ștefaniană, fapt consemnat într-o ”mărturie de mitrică” datând din anul 1835, descoperită prin eforturile susținute ale prof. conf. univ. dr. Ioan Dănilă, președintele Societății Cultural-Științifice ”Vasile Alecsandri”. Slujba Parastasului a fost urmată de luări de cuvânt referitoare la semnificația acestei sărbători pentru cultura și viața spirituală a urbei băcăuane și nu numai. În fața unui auditoriu din rândul căruia nu au lipsit prof. univ. dr. ing. Schnakovszky Carol, rectorul Universității ”Vasile Alecsandri” din Bacău, Dan Pavăl și Mihaela Chelaru, directorii Arhivelor Naționale din Piatra Neamț și Bacău, profesori universitari, oameni de cultură, s.a. Profesorul Ioan Dănilă a dat citire documentului, care consfințește veridicitatea anului de naștere 1818 și a zilei de naștere 14 iunie, readus la lumină din arhivele ieșene. După aceasta, Daniel Pavăl, directorul Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale, a explicat penuria documentelor din arhivele Moldovei, amintind, de exemplu, că în anul 1714, în timpul Episcopului Sava, arhiva Episcopiei Romanului care, din cauza războiului, trebuia mutată la Mănăstirea Pângărați, a fost înghițită de apele Bistriței în care s-au răsturnat căruțele care o transportau.
Relație de prietenie cu Episcopul Melchisedec Ștefănescu
Situația dificilă a documentelor a fost confirmată și de Mihaela Chelaru, directorul Direcţiei Judeţene Bacău a Arhivelor Naţionale, care a oferit mostre ale unor acte bisericești datând de la mijlocul sec. al XIX-lea, între care un pomelnic ce consemnează inclusiv numele unor preoți care au slujit în parohiile băcăuane. Sărbătoarea de la Biserica ”Precista” a continuat cu prezentarea de către preotul Mihai Tomozei, parohul sfântului locaș, a unor obiecte de cult și a unor cărți religioase din veacul lui Alecsandri aflate în patrimoniul celei mai vechi biserici din municipiul Bacău, unele dintre acestea fiind, cu siguranță, părtașe bucuriei trăită de familia medelnicerului Alecsandri la momentul încreștinării celui care avea să devină una dintre personalitățile vieții culurale și politice ale României. Delegatul chiriarhului locului, preotul Constantin Gherasim, inspector eparhial, a adresat mulțumiri și aprecieri din partea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Ioachim tuturor celor implicați în frumoasa și buna organizare a acestui eveniment, în mod special profesorului Ioan Dănilă, amintind faptul că Vasile Alecsandri a avut o relație de prietenie adevărată cu eruditul episcop Melchisedec Ștefănescu, al cărui nume este purtat astăzi și de fundația aflată în municipiul Roman, unde, sub directa coordonare a ierarhului locului, funcționează o grădiniță pentru copii, un centru de zi pentru persoanele nevoiașe, precum și cabinete medicale ce oferă consultații celor aflați în neputințe. La sărbătoarea cultural-spirituală de la Biserica Precista au luat parte profesori universitari, intelectuali, oameni de cultură și iubitori ai spiritualității românești.