Pomenirea eroilor de Înălțarea Domnului în Germania și Austria
Potrivit unei tradiții vechi românești, consfințită printr-o hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 1920, de Praznicul Înălţării Domnului se face și pomenirea eroilor neamului românesc. Ca și în anii trecuți, preoți și credincioși români din Germania și Austria i-au pomenit pe eroii neamului care își dorm somnul de veci departe de Țara-mamă, în diferite cimitire civile sau militare din această parte a Europei.
La Viena, după săvârșirea Sfintei Liturghii, Pr. Nicolae Dura, Vicar pentru Austria, împreună cu Pr. Ioan Cristian Popa și Mircea Morar au săvârșit slujba de pomenire la mormintele celor 98 de ostași români înmormântați în Cimitirul Central din Viena, grupa 68 A. Alături de preoții și credincioșii Parohiei vieneze „Sfântul Apostol Andrei” a fost și Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Austria, care împreună cu lt. col. Georgian Nedelcu, atașat-adjunct al Apărării au depus o coroană de flori la monumentul Eroilor Români. O coroană de flori a fost depusă şi din partea Crucii Negre Austriece, prin participarea prof. dr. Gerhard Gürtlich şi a generalului de brigadă (r) Claus Heitz, președintele organizației din Viena. La ceremonie au mai participat și Ramona Miletic, viceprimarul sectorului 11 al Vienei, împreună cu diplomați din cadrul Ambasadei.
La Nürnberg, Protosinghelii Ioan Popoiu și Arsenie Drăgan împreună cu diac. Costel Augustin Gliga și credincioși ai parohiilor „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” și „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” din capitala Franconiei au săvârșit slujba parastasului pentru cei 15 ostași români decedați în detenție, în timpul Primului Război Mondial, înmormântați în parcela 21 a Cimitirului de Sud (Südfriedhof).
La Ulm, Pr. Sebastian Suciu de la Parohia „Sfinții Apostoli” din orașul dunărean, împreună cu Pr. Ciprian Suciu și Diac. Constantin Dorel Chira de la Parohia Augsburg și Pr. Alexandru Roșu de la Parohia Ravensburg au pomenit în rugăciune pe cei 99 de ostași români înmormântați în parcela 82 a cimitirului central (Hauptfriedhof), decedați în timpul Primul Război Mondial.
La Hausdülmen, Pr. Dimitrie Ursache de la Parohia „Sfântul Ierarh Spiridon” din Münster împreună cu diaconul Florin Filimon și câțiva enoriași au pomenit pe cei 44 de soldați români înmormântați aici, foști prizonieri în lagărul din Sythener Mark.
Și în Ungaria vecină, la cimitirul cu cele mai multe morminte ale soldaților români (4337) din Primul Război Mondial în Europa Occidentală, la Ostffyasszonyfa a fost săvârșită o slujbă de pomenire. Alături de Părintele protopop Marius Petru Maghiaru de la parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta, a slujit Părintele Silvestru Gabriel Peltea de la Parohia „Sfinții Mărturisitori Ardeleni” și „Sfântul Paisie Aghioritul” din Oberwart (Austria), la slujbă luând parte și credincioși din ambele parohii.
La ora actuală sunt cunoscute nu mai puțin de 70 de cimitire din Germania și 23 din Austria, în care sunt înmormântați soldați români, cu precădere decedați ca prizonieri în lagărele de detenție din timpul Primului Război Mondial, dar și victime ale celei de-a doua mari conflagrații. O hartă detaliată cu aceste locuri de pomenire, precum și multe altele (peste 200) din țările Europei Centrale a fost realizată în 2021 de Protos. Ioan Popoiu de la Centrul Eparhial din Nürnberg, cu ocazia „Anului omagial al pastoraţiei românilor din afara României” şi „Anului comemorativ al celor adormiţi în Domnul”, fiind disponibilă aici.
Sursa: mitropolia-ro.de