Pomenirea eroilor la cimitirul Palmanova din provincia Udine

A devenit deja o tradiție ca, în fiecare an, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, la Praznicul Înălțării Domnului, când se cinstesc Eroii neamului, să organizeze o slujbă de pomenire într-un cimitir din nordul Italiei. În perioada 1916-1919, statisticile oficiale ne arată că aproximativ 1990 de ostași români și-au pierdut viața pe teritoriul peninsulei italice.

Anul acesta, în ziua cinstirii Eroilor, joi, 10 iunie 2021, și în contextul comemorării celor adormiți întru Domnul și a valorii cimitirelor din Patriarhia română, s-a pregătit un moment mai solemn la cimitirul Palmanova din provincia italiană Udine, cimitir în care se găsesc peste 17000 de soldați care și-au pierdut viața în timpul Primului Război Mondial, unul dintre cele mai mari cimitire, din acest punct de vedere, din nordul Italiei.

La acest eveniment deosebit, slujba Parastasului pentru eroi a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, alături de părinții din Protopopiatul Triveneto I și III. În cadrul slujbei au fost pomeniți cei 363 de eroi căzuți pe front în zona Friuli-Venezia-Giulia. De asemenea, din partea autorităților au fost prezenți domnul Cosmin Victor Lotreanu, Consul General în cadrul Consulatului Român de la Trieste, domnul locotenent colonel Massimiliano Fioretti și domnul Francesco Martines, primarului localității Palmanova. Fiecare dintre aceștia au adresat un gând la acest moment comemorativ.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Atanasie a amintit despre importanța pomenirii celor adormiți și celor care s-au jertfit pentru patria și credința strămoșească, memoria eroilor fiind, pentru noi, un exercițiu de recunoștință și de apreciere a celor care și-au dăruit viața pentru ca noi să ne exprimăm și să ne rugăm liberi. De asemenea, Preasfinția sa a adresat mulțumiri tuturor celor care au contribuit la buna organizare, chiar și în timpuri pandemice, a acestui moment.

La final, Preacucernicul Părinte Protopop Avram Matei, al Protoieriei Triveneto I, într-un cuvânt concluziv, a mulțumit Preasfințitului Părinte Atanasie pentru binecuvântarea împreună-slujirii și tuturor clericilor, autorităților și credincioșilor prezenți la acest eveniment.

Ultimele din categorie