Popas duhovnicesc la sărbătoarea mănăstirii de pe Muntele Ceahlău
În ziua prăznuirii Schimbării la Faţă, Muntele Ceahlău, împreună cu aşezarea monahală de pe vârful acestuia, îmbracă straie de sărbătoare.
În ziua prăznuirii Schimbării la Faţă, Muntele Ceahlău, împreună cu aşezarea monahală de pe vârful acestuia, îmbracă straie de sărbătoare.
Ca în fiecare an, credincioşii din parohiile Protopopiatului Ceahlău, cât şi din alte zone ale ţării sunt aşteptaţi la Sfânta Liturghie care va fi oficiată la mănăstirea de pe Muntele Ceahlău.
Părintele Mihai Damian, protopop al Protopopiatului Ceahlău, cel care s-a ostenit într-un mod deosebit la ridicarea aşezării monahale de pe muntele sfânt al românilor, a amintit că Sfânta Liturghie a fost oficiată pentru prima dată pe Muntele Ceahlău după 1989 de Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. „Slujba s-a săvârşit de către Înalt Preasfinţia Sa pe platoul de pe vârful muntelui. În anii ce au urmat am slujit de Schimbarea la Faţă pe Ceahlău, alături de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Preafericirea Sa a îndrăgit mult muntele şi s-a ocupat, alături de alţi preoţi şi credincioşi din zona Ceahlăului, de construirea aşezării monahale închinată Schimbării la Faţă şi Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. Este o mare bucurie să mergi în pelerinaj de Schimbarea la Faţă pe Muntele Ceahlău. Acest pelerinaj a existat şi înainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Atunci, Sfânta Liturghie se oficia de către monahii şi preoţii din jurul Masivului Ceahlău, iar la final participau la o agapă frăţească. Preoţii şi credincioşii de toate vârstele urcau pe la Durău, Izvorul Muntelui sau Turgheş. Noi am căutat să reînnodăm această tradiţie după 1990. Pentru pelerinii care vor urca pe munte, sărbătoarea Schimbării la Faţă va fi un prilej de rugăciune şi un popas duhovnicesc, mai ales dacă se pregătesc prin Spovedanie pentru primirea Sfintei Împărtăşanii“, a spus pr. protopop Mihai Damian. (C. Ciofu)