Pr. Marc Antoine Costa de Beauregard, la Iași: „Să-i chemăm în ajutor pe îngeri când ne simțim slabi, amenințați sau bolnavi”
Părintele Marc Antoine Costa de Beauregard a slujit marți, 8 noiembrie 2022, la Parohia „Sfântul Gheorghe” Lozonschi, din zona centrală a orașului Iași.
Părintele Marc-Antoine Costa de Beauregard este preot paroh al parohiei ortodoxe francofone „Saint Germain et Saint Cloud”, din Louveciennes, în apropierea Parisului, potopop al protopopiatului Franței, în cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale și consilier al Mitropolitului Iosif, pe probleme de comunicare și media.
Prezența în mijlocul comunității ieșene s-a datorat faptului că sfinția sa a participat la bucuria unor fii duhovnicești, Thomas și Elena Diet, din Bruxelles, care s-au căsătorit duminică la Biserica „Sfântul Gheorghe” Lozonschi din Iași. La săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei de cununie, alături de preotul paroh, Bogdan Racu, a slujit și părintele Claude Delangle, considerat unul dintre cei mai mari saxofoniști contemporani și cel mai bun profesor de saxofon din lume. Părintele Claude a primit săptămâna trecută titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași și titlul de cetățean de onoare al municipiului Iași. El este împreună slujitor cu părintele Marc-Antoine la parohia ortodoxă francofonă „Sfântul Gherman și Sfântul Clodoald” din Louveciennes, a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale și a reprezentat la acest moment de bucurie comunitatea, împreună cu doamna preoteasă Odile, care a dat la strană partea de răspunsuri în franceză.
Momentul cuvântului de învățătură ținut de părintele Marc Antoine la slujba din ziua prăznuirii Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri a fost special și printr-un conținut teologic și duhovnicesc profund, dar și pentru faptul că părintele Marc-Antoine l-a pregătit și l-a rostit în limba română:
„Preacucernice părinte,
Iubiți credincioși, dragi frați,
Facem astăzi pomenire a sfinților îngeri, arhangheli și tuturor puterilor cerești, mai ales sfinților arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail.
Dar știm bine că de fiecare dată când săvârșim Sfintele Taine a Bisericii, mai ales Sfânta Liturghie, toți sfinții îngeri sunt prezenți nevăzuți și înconjoară sfântul altar ți împreună slujesc cu noi, așa cum spune rugăciunea la intrarea mare. Sfintele Taine ale Bisericii, mai degrabă Sfintele Taine ale Lui Hristos însuși, sunt împreună săvârșite sub capul Hristosului Însuși, de puterile netrupești, de sfinți, de drepți și de toți cei care au bineplăcut lui Dumnezeu de la începutul vremilor – slujirea noastră este dumnezeiască, omenească și îngerească.
Mai putem adăuga faptul că întreaga creație, cosmosul lui Dumnezeu este alcătuire de vizibil și de invizibil, așa cum spune Sfânta Liturghie. Realitatea nevăzută este alcătuită, compusă mai ales de puterile îngerești. Realitatea lumii, cosmosului, au o profunzime de nespusprin prezența lumii îngerilor. După învățătura Sfinților Părinți îngerii, adică creația nevăzută, a fost creată întâi, așa cum spune crezul nostru: Dumnezeu este făcătorul cerului și a pământului.
Din faptul că au fost creați mai înainte de oameni, Sfinții Îngeri au o poziție de ocrotitori, de călăuzitori a oamenilor, ca frați mai mari decât noi. În Sfânta Scriptură vedem adesea prezența ocrotitoare a sfinților îngeri. Îngerii sunt desigur mesagerii lui Dumnezeu care ne învață care este voința Domnului nostru, care este cursul vieții noastre și cum putem trăi întru ispitele a toate zilele. Înger, în limbaj grec, înseamnă mesager. Dar puterile netrupești sunt, mai presus de toate, călăuzitori și ocrotitori, așa cum avem exemplu de la Slujba Logodnei și a cununiei. Lumânările pe care le țin cei logodiți și cununați, sau nașii lor înseamnă prezența ocrotitoare a sfinților îngeri.
Este și un caz special, cazul ocrotirii îngerilor asupra popoarelor. Fiecare popor sau națiune are ca protector un înger sau arhanghel, după învățătura Sfinților Părinți.
Pentru toate considerațiile de față suntem îndemnați să ne rugăm Bunului Dumnezeu împreună cu Sfinții îngeri. De pildă, învățăm din copilărie să ne rugăm îngerului păzitor. Dar putem și să chemăm în ajutor pe îngeri când ne simțim slabi, amenințați sau bolnavi, și mai ales când vedem războaiele care chinuiesc omenirea de pe suprafața pământului. Să luăm aminte la prezența îngerilor întru Sfintele Taine, mai ales la a doua parte a Sfintei Liturghii, de pildă, și în viața noastră, acasă, la serviciu și în rugăciunea noastră personală. Să ne rugăm în mod special lui Hristos împreună cu îngerii Săi pentru pacea și bunăvoire între oameni, în timpul nostru atât de tulburat. În canonul de rugăciune cerem lui Dumnezeu: «Înconjoară-ne cu sfinții Tăi îngeri ca prin mijlocirea lor fiind păziți și povățuiți, să ajungem la unitatea credinței și la cunoașterea Slavei Tale neapropiate». Amin ”
Apreciat pentru activitatea științifică și cea pastoral-duhovnicească, părintele Marc-Antoine va primi din partea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la propunerea Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae”, titlul de Doctor Honoris Causa, miercuri, 10 noiembrie 2022, ora 12.00, în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Părintele Marc-Antoine a fost un apropiat al părintelui Dumitru Stăniloae, sub îndrumarea căruia a urmat studii de teologie ortodoxă. În 1981 a petrecut o luna de zile, împreună cu Părintele Dumitru Stăniloae, la Mănăstirea Cernica, scriind ca urmare a convorbirilor avute cu marele teolog român o carte, publicată mai întâi la Paris, în anii 1984 și 1993, sub titlul „Îndrăznește să înțelegi că te iubesc", iar mai apoi la Sibiu, în anul 1995, sub titlul „Mica dogmatică vorbită. Dialoguri la Cernica".
Părintele este prezent în acest zile la Iași pentru a participa la ediția a IX-a a Consfătuirii catehetice a Arhiepiscopiei Iașilor, în cadrul căreia va susține miercuri, 9 noiembrie 2022, ora 17.00, în sala „Sinaxar” a Muzeului mitropolitan cateheza cu titlul Rugați-vă precum respirați! Tot în cadrul lucrărilor Consfătuirii, părintele va susține și un atelier intitulat „Cateheza didactică sau mistagogică?”.