Praznicul Înălţării Domnului în Moldova

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei

Praznicul Înălţării Domnului în Moldova

    • Praznicul Înălţării Domnului în Moldova
      Praznicul Înălţării Domnului în Moldova

      Praznicul Înălţării Domnului în Moldova

Credincioşii din toată Moldova sunt aşteptaţi astăzi, 17 mai 2018, la sfintele slujbe închinate Înălţării Domnului. Cu acest prilej, vor fi rostite rugăciuni pentru odihna sufletelor eroilor care s-au jertfit pentru apărarea credinţei.

În cea de-a 40-a zi de la Învierea Domnului, Biserica Ortodoxă serbează Înălţarea Domnului. În Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, mai multe locaşuri de închinare se află în sărbătoare. Biserica „Înălţarea Domnului“ a Mănăstirii Neamţ, ctitorie a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, îşi aşteaptă astăzi pelerinii din toată ţara. De peste şase secole, această sărbătoare a devenit prilej de pelerinaj pentru credincioşi din toate zonele ţării, care vin la Mănăstirea Neamţ să participe la slujbe şi să se închine la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, precum şi la moaştele Sfântului Paisie Velicicovschi sau ale Sfântului Simeon de la Muntele Minunat. Programul liturgic prilejuit de hramul Mănăstirii Neamţ a început aseară cu slujba Privegherii şi va continua în această dimineaţă cu slujba Aghesmei mici şi cu Sfânta Liturghie care vor fi săvârşite de către Înaltpreasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Aşa cum este tradiţia, slujba Aghesmei mici se va sluji în faţa agheasmatarului din apropierea aşezării monahale. La final, se va merge în pelerinj cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului spre incinta mănăstirii. Se va oficia şi Parastasul pentru ctitorii aşezării monahale, pentru cei care sunt înmormântaţi în cimitirul mănăstirii şi pentru cei care şi-au dat viaţa pentru apărarea dreptei credinţe. Hram va fi astăzi în Iaşi la mănăstirile Golia şi Galata, precum şi la Biserica „Înălţarea Domnului“ - CUG. Zi de mare bucurie va fi azi la Biserica „Înălţarea Domnului“ din municipiul Paşcani, la Biserica „Înălţarea Domnului“ din Parohia Coarnele Caprei, Protopopiatul Hârlău, în Parohia „Înălţarea Domnului“ - Havârna, Protopopiatul Darabani, în Parohia „Înălţarea Domnului“ din Botoşani şi în parohiile Copălău, Tocileni, Urlaţi şi Vlădeni din Protopopiatul Botoşani.

În Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor va fi praznic astăzi la Biserica „Înălţarea Domnului“ - Burdujeni, la Mănăstirea Mestecăniş, la Biserica „Înălţarea Domnului“ din Parohia Gheorghiţeni - Dorna Arini, Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, la Biserica „Înălţarea Domnului“ din Parohia Mălini, Protopopiatul Fălticeni, şi la Biserica „Înălţarea Domnului“ a Cimitirului Pacea din Suceava.

Catedrala „Înălţarea Domnului“ din Bacău îşi serbează astăzi hramul. Aseară s-a oficiat slujba Vecerniei unită cu Litia, iar astăzi programul va cuprinde Utrenia, Sfânta Liturghie şi Parastasul pentru ctitori. Biserica „Înălţarea Domnului“ din Parohia Bozienii de Sus - Ruginoasa, Protopopiatul Roman, judeţul Neamţ, îşi serbează hramul.

În Eparhia Huşilor va fi sărbătoare la Biserica „Înălţarea Domnului“ din Bârlad şi la Biserica „Înălţarea Domnului“ din Huşi. Întrucât Înălţarea Domnului coincide cu Ziua Eroilor, în cadrul Sfintei Liturghii şi a Parastasului vor fi pomeniţi înaintaşii poporului român care şi-au dat viaţa pentru apărarea gliei străbune şi credinţei ortodoxe.

Citește despre: