Prăznuirea Tăierii capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Prăznuirea Tăierii capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

La ultima mare sărbătoare a anului bisericesc, Tăierea cinstitului cap al  Înaintemergătorului și Botezătorului Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, s-a aflat la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.

Ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, pe un podium special amenajat în incinta așezământului monahal. Din soborul slujitor au făcut parte slujitori ai mănăstirii, precum și clerici ai Centrului Eparhial Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ.

La momentul rânduit, tânărul Claudiu Gabriel Florea a fost hirotonit întru diacon pe seama Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.

Cuvântul de învățătură a fost rostit în momentul împărtășirii clericilor de arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al eparhiei. În cadrul acestuia a fost prezentată una dintre cele mai recente publicații ale Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților despre viața, activitatea și martiriul Sfântului Proroc Ioan, Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului, scrisă de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, intitulată Sfântul Ioan Botezătorul – Pecetea celor două Testamente. Împărțit în cinci capitole și un prolog, volumul include și textul unui imn acatist deosebit.

„O lucrare care aduce slavă și cinste Sfântului Ioan Botezătorul, zugrăvit în icoana de la Mănăstirea Gorovei, care are în același timp în ea un dar, părticele din moaștele Sfântului Ioan Botezătorul, oferite mănăstirii de Preasfințitul Dorimedont de vrednică pomenire, Episcop de Edineț. Este o broșură sau o carte în format de buzunar cu un conținut bogat, complex, care se adresează în același timp minții noastre prin bogăția de informații, cât și inimii noastre, chemându-ne la rugăciune înaintea celui mai mare bărbat născut din femeie.”

Părintele vicar a dat citire unui capitol al cărții despre martiriul Sfântului Ioan Botezătorul, fiind aduse în atențiemomentele care descriu sfârșitul ultimului proroc al Vechiului Testament, dar și locurile care au fost binecuvântate de prezența cinstitului cap.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de arhid. Ilie Leonte.

La finalul slujbei, ierarhul a citit rugăciuni de dezlegare, nu înainte de a le vorbi celor prezenți despre nenumăratele minuni săvârșite la Icoana Sfântului Ioan Botezătorul de la Mănăstirea Gorovei.

„Încercați să ajungeți la icoana făcătoare de minuni. Ca unul care, pe vremea când eram Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, zăboveam în anturajul icoanei câte patru luni dintr-un an, vă spun că am primit foarte, foarte mult folos duhovnicesc și nu numai. Așa că v-o recomand cu toată ființa și când vă permite timpul, mai ales într-o zi ca aceasta, faceți un drum până acolo și veți vedea că am avut dreptate.”

Ca de fiecare dată, credincioșii aflați la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava au avut bucuria de a se închina la moaștele Sfântului Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, mare făcător de minuni, grabnic ajutător și mângâietor.

Sursa: arhiepiscopiasucevei.ro

Citește despre: