Preasfinţitul Ignatie: „Rugăciunea şi Cuvântul lui Dumnezeu sunt cel mai puternic antidepresiv”

Episcopia Huşilor

Preasfinţitul Ignatie: „Rugăciunea şi Cuvântul lui Dumnezeu sunt cel mai puternic antidepresiv”

Sâmbătă, 5 mai, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a slujit Sfânta Liturghie şi a pus piatra de temelie pentru noua biserică din localitatea Vinderei, protopopiatul Bârlad. 

Noul lăcaş de cult va avea ca ocrotitori pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, pe Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou şi pe Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, cel din urmă hram fiind rânduit de Părintele Episcop Ignatie.

În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, pornind de la textul evanghelic citit, Ierarhul Huşilor a vorbit despre puterea de schimbare a vieţii, ce rezidă în ascultarea şi trăirea cuvintelor Scripturii:

„Noi credem că a fi ucenic al lui Hristos înseamnă doar să ne facem ceva timp să ne rugăm, să facem fapte bune, să încercăm după puterea noastră să ne iubim aproapele. Desigur, toate acestea ne legitimează, pe fiecare dintre noi, ca fiind ucenici ai Domnului, dar nu este suficient.

Hristos ne spune că suntem ucenici dacă păzim cuvintele Lui. Ca să păzeşti un cuvânt, o realitate, o moştenire, trebuie să posezi acel lucru.”

Cuvântul lui Dumnezeu regăsit în paginile Sfintei Scripturi este cu adevărat dătător de viaţă, a remarcat Părintele Episcop Ignatie:

A păzi cuvântul lui Dumnezeu înseamnă să-l asimilezi, să-l ai în carnea şi în sângele tău. Cel puţin o dată în zi să ai ca program duhovnicesc lectura din Sfânta Scriptură. (...) Pune zilnic în mintea ta gândurile şi cuvintele lui Dumnezeu! Rugăciunea şi Cuvântul lui Dumnezeu sunt cel mai puternic antidepresiv.

De ce trăim stările de nevroză, de angoasă, de nelinşte, de mult stres? Pentru că noi lăsăm mintea noastră să fie formată după gândul acestei lumi, iar duhul lumii de astăzi aşează în noi aceste stări. Câtă nelinişte este în lumea aceasta, câtă minciună, câtă calomnie! De ce? Pentru că noi nu ne facem vreme să păzim cuvântul lui Dumnezeu. Să luăm cuvintele lui Dumnezeu şi să le punem în mintea noastră, iar ele sunt cele care configurează, care determină stările noastre. Căci cuvântul lui Hristos conţine în sine pace, lumină şi adevăr. (...) Dacă păzim cuvântul lui Hristos, suntem oameni ai Adevărului. Iar Adevărul ne face liberi.

Un om care minte, care foloseşte tot felul de tertipuri, care îşi urmăreşte doar propriul interes, este un om nefericit, care trăieşte ca într-o închisoare în propriul său suflet. Minciuna, sub toate formele sale, este cea care, pe tine, ca om, te înrobeşte.”

Fiind ziua de pomenire a Sfântului Mucenic Efrem cel Nou, unul din ocrotitorii viitorului lăcaş de cult, Preasfinţitul Ignatie a prezentat, pe scurt, câteva repere din viaţa sa:

„Sfântul Efrem cel Nou, prăznuit astăzi, a trăit acest cuvânt al lui Hristos, şi a murit pentru acest adevăr. Pentru că el credea în Adevăr, nu ca într-o idee, ci ca într-o realitate de viaţă şi de moarte. Cuvântul lui Hristos a devenit ADN-ul vieţii lui. (...) Dumnezeu te ajută mai cu seamă când tu nu meriţi, ca să înţelegi ce înseamnă dragostea lui Dumnezeu, care este un dar.”

Slujind pentru prima dată în parohia Vinderei, Părintele Episcop Ignatie a oferit Sfântul Antimis, părintelui paroh Ionuţ Drestaru, atât pentru biserica din Vinderei, cât şi pentru biserica-filie din localitatea Valea Lungă.

Citește despre: