Preasfințitul Veniamin i-a pomenit pe făuritorii unirii Basarabiei cu România

Episcopia Basarabiei de Sud (fostă de Cetatea Albă-Ismail)

Preasfințitul Veniamin i-a pomenit pe făuritorii unirii Basarabiei cu România

    • Foto: basilica.ro

      Foto: basilica.ro

Preasfințitul Veniamin, Episcop al Basarabiei de Sud, i-a pomenit luni pe făuritorii unirii Basarabiei cu România la Centrul Eparhial din Cahul.

La Parastasul oficiat de Episcopul Veniamin au participat Consulul General al României la Cahul, doamna Anca Corfu, preoți și credincioși.

„În contextul în care se afla țara în 1918, membrii Sfatului Țării au considerat că nu există o altă soluție decât aceea de a se uni cu țara mamă. Un rol important l-au avut clericii, în special Mitropolitul Gurie Grosu și Episcopul Dionisie al Cetății Albe – Ismail”, a spus Preasfințitul Veniamin, conform Trinitas TV.

„Fără unirea din 1918, Basarabia ar fi fost rusificată, probabil am fi trecut prin foarte multe transformări la fel ca țările din spațiul exsovietic. Prin clericii harnici și instituțiile care s-au format în acest spațiu, Biserica a știut să formeze oameni cu o pregătire deosebită care să păstreze credința și valorile neamului nostru”.

Preasfințitul Părinte Veniamin a mers apoi în cartierul Lipovanca din Cahul unde a sfințit cele treci clopote ale bisericii aflate în construcție din 2021. Lăcașul de cult va fi ocrotit de Sfântul Ierarh Dionisie Erhan și Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou.

La slujba de sfințire au participat Consulul General la Cahul, Primarul orașului, vicepreședintele Consiliului Raional Cahul și alți invitați.

În a doua parte a zilei, ierarhul a săvârșit o slujbă de pomenire pentru făuritorii unirii în satul Badicul Moldovenesc și le-a vorbit elevilor din localitate despre importanța evenimentului istoric.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: