Preasfințitul Veniamin: „Orice fel de cinste ne-ar acorda cineva, niciodată să nu schimbăm cinstea pe care ne-o dă Dumnezeu, cu cinstea lumii!”
Sărbătoarea Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, cel de al doilea hram al Catedralei Episcopale din Huși, a început vineri seara prin slujba Vecerniei Mari, unită cu Litia, oficiată de Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, în prezența Părintelui Episcop Ignatie al Hușilor, înconjurați de un numeros sobor de preoți și diaconi.
La finalul slujbei, Preasfințitul Veniamin a adresat un cuvânt de învățătură celor prezenți, în care a evidențiat puterea credinței și curajul mărturisirii de care a dat dovadă Sfânta Chiriachi:
„Admirăm de fiecare dată pe cei care știu să păstreze și să mărturisească dreapta credință, pe cei care sunt curajoși și știu să își asume un mod de viață creștin.
Sfânta Chiriachi a înțeles că cea mai mare onoare pe care noi o avem nu vine decât de la Hristos, Împăratul Ceresc, orice fel de cinste ne-ar acorda-o cineva, niciodată să nu schimbăm cinstea pe care ne-o dă Dumnezeu, cu cinstea lumii. (...)
Învățăm din viața Sfintei Chiriachi virtutea credinței, căci foarte adesea suntem tentați în vremurile noastre să avem o credință căldicică, și nu mai păstrăm o credință tare. Astăzi, în vremuri de libertate, credința se clatină și ne lăsăm purtați de tot felul de curente seculariste.(...)
De asemenea, învățăm virtutea mărturisirii, în fața oricui, a Domnului Hristos. (...) Atunci când noi ne asumăm să-L mărturisim pe Hristos, indiferent de puterile și autoritatea care s-ar opune, Dumnezeu, așa cum spune Psalmistul, ne dă mii de ocrotitori cerești care ne călăuzesc pașii prin viață și ne dau putere și curaj de mărturisire.”
După cuvântul de învățătură al Preasfințitului Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a luat cuvântul Părintele Episcop Ignatie al Hușilor, care a mulțumit Preasfințitului Veniamin pentru faptul că a răspuns invitației de a sluji la cel de-al doilea hram al Catedralei Episcopale din Huși oferindu-i, în semn de prețuire, o icoană cu Sfânta Chiriachi: „Biserica este întotdeauna în avangardă, și de aceea, unirea Basarabiei cu Patria Mamă, din punct de vedere bisericesc, este deja făcută. Sfântul Sinod a ales, în anul Centenar, doi noi ierarhi pentru Basarabia, pe Preasfințitul Părinte Veniamin și pe Preasfințitul Părinte Antonie, întărind astfel acest lucru.”
De asemenea, Ierarhul Hușilor a vorbit celor prezenți despre importanța duhovnicească a pelerinajului ce va urma, cu moaștele Sfintei Chiriachi, pelerinaj ce se dorește a deveni o frumoasă tradiție care să înrâurească tot mai mulți credincioși. Așa era tradiția, înainte de perioada comunistă, când numeroși credincioși, din Huși, din împrejurimi și de pe ambele maluri ale Prutului veneau să o cinstească pe Sfânta Chiriachi în ziua de 7 iulie.
A urmat apoi procesiunea în cinstea Sfintei Chiriachi pe traseul: Catedrala Episcopală – str. Mihail Kogălniceanu - str. 1 Decembrie - str. A.I. Cuza (Lukoil) – str. Ștefan cel Mare – Catedrala Episcopală.