Premiera filmului „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” la Mănăstirea care îi adăpostește sfintele moaște

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Premiera filmului „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” la Mănăstirea care îi adăpostește sfintele moaște

La ceas de vecernie, în ziua prăznuirii ocrotitorului Cetății Sucevei, 2 iunie 2022, sub streașina Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a avut loc premiera filmului documentar „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, eveniment așteptat cu emoție de către toți cei care au dorit să împartă cu Sfântul bucuria hramului mănăstirii care îi poartă numele.

Parte a seriei aniversare „Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie”, documentarul realizat de Trinitas TV, televiziunea Patriarhiei Române, a fost produs special pentru acest eveniment.

Festivitatea de deschidere, moderată de pr. Alexandru-Flavian Sava, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, i-a avut ca invitați speciali pe domnul Ciprian Olinici, consilier patriarhal coordonator și director Trinitas TV, pe arhid. Vasile Demciuc, consilier eparhial în cadrul Sectorului Patrimoniu, Monumente și Arhitectură Bisericească, dar și pe doamna Simona-Ștefania Iordache, realizator și producător al filmului, precum și pe doamna Irina Simitopol, operator imagine.

Alături de credincioșii prezenți, s-au bucurat de proiecția filmului documentar Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, precum și clerici din cadrul Centrului Eparhial.

Filmat pe parcursul unui an, documentarul prezintă viața, pătimirile și martiriul Sfântului Ioan cel Nou, dar și o mică parte din nenumăratele-i minuni. Sunt aduse în atenție imagini din Trapezunt, astăzi Trabzon, în Turcia, locul nașterii Sfântului, dar și din Cetatea Albă, regiunea Odessa, ținutul martiriului Sfântului Ioan, cadre preluate cu numai câteva luni înainte de începerea conflictului militar din Ucraina.

Filmul mai aduce în atenție apariția și evoluția cultului Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, fiind prezentată aducerea cinstitelor sale moaște în Moldova de către domnul Alexandru cel Bun, dar și momentele istorice zbuciumate, când racla marelui mucenic a fost dusă dincolo de hotarele Moldovei, precum lungul exil polonez, între anii 1686-1783.

Călătorind în timp, în vremea domnilor Țării Moldovei, privitorul pelerin se întâlnește, prin imagini de excepție, cu momente impresionante din viața marelui mucenic, dar și cu mărturii ale desăvârșitelor minuni, primind astfel darul Sfântul Ioan cel Nou la ceas de sărbătoare.

Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava s-a născut în jurul anului 1300 în cetatea Trapezunt, aflată în Asia Mică, pe malul Mării Negre. Pentru că nu a dorit să se lepede de dreapta credință, a fost martirizat în anul 1330, în Cetatea Albă. Vestea minunilor pe care Sfântul Ioan cel Nou le-a săvârșit în decursul timpului a străbătut întreaga lume ortodoxă, moaștele sale fiind aduse la Suceava de către domnul Moldovei, Alexandru cel Bun. Sfintele sale moaște sunt adăpostite de peste 430 de ani în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.

Ziua de 2 iunie amintește despre minunea pe care Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou a săvârșit-o în anul 1622, când Suceava era amenințată de tătari. Preoții slujitori au vrut să ducă racla în Cetatea Sucevei pentru a fi în siguranță, dar, neputând să o ridice, au înțeles că Sfântul nu voia să plece și că el va săvârși o minune spre a scăpa orașul. Așa s-a și întâmplat, căci s-a pornit o ploaie atât de aprigă încât i-a silit pe tătari să renunțe la asediul lor.

Sfântul Ioan cel Nou este sărbătorit prin tradiție și la data de 24 iunie, când este pomenită aducerea sfintelor sale moaște în Cetatea Sucevei.

Evenimentele prilejuite de sărbătoarea cinstirii Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava fac parte din seria de manifestări aniversare dedicate Anului Jubileu – Moștenirea Mușatină – credință, cultură, istorie, închinat cinstirii „memoriei acelora care, în vremuri uneori mai puțin prielnice, au înălțat monumente cu o valoare culturală inestimabilă, recunoscută pe plan național și internațional”. Amintim faptul că acestea au loc cu prilejul împlinirii a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de Suceava”, ctitoria lui Bogdan al III-lea Voievod și a lui Ștefăniță Voievod, a 500 de ani de la sfințirea Bisericii „Duminica Tuturor Sfinților” – Părhăuți, ctitoria boierului Gavril Trotușan, și a 400 de ani de la sfințirea Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Solca, ctitoria lui Ștefan Tomșa al II-lea Voievod.

Sursa: Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Citește despre: