Preoții din nordul Italiei au participat la conferința semestrială

29 Noiembrie 2019 09:27 Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Biserica Parohiei „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” – Verona a găzduit marți, 26 noiembrie, întâlnirea semestrială tematică a preoților din zona de nord a Italiei.

La evenimentul organizat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, au participat clericii din protopopiatele Lombardia I, II și III, Piemonte I, II și III, Triveneto I, II, III și IV, Emilia Romagna I, II și Liguria.

Evenimentul s-a desfășurat în prezența celor doi ierarhi ai eparhiei: Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei și Preasfințitul Părinte Atanasie, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

În prima parte a întâlnirii, Preasfințitului Părinte Episcop Siluan le-a vorbit clericilor despre creșterea duhovnicească a preotului.

„Este foarte important ca noi să ne punem întrebarea esențială: Fiii cărui duh suntem? Dacă dorim să fim fiii lui Dumnezeu, trebuie să conștientizăm faptul că relația cu Dumnezeu se dezvoltă printr-o raportare personală. Iar această relație o putem aprofunda, în primul rând, prin rugăciune. Preotul trebuie să fie extrem de atent atunci când slujește. El este primul căruia trebuie să-i plângă inima pentru cei care nu-L cunosc pe Domnul. Apoi, pentru a crește duhovnicește, se recomandă să citim din Sfânta Scriptură, zilnic dacă se poate, chiar din textul original. Nu în cele din urmă, creșterea duhovnicească este dată și de lectura operelor Sfinților Părinți și a cărților de slujbă. Imnografia Octoihului, de exemplu, este cea care ne ajută să înțelegem dogmele Bisericii și să le trăim, în duh. Aș încheia, așezându-vă la inimă, gândul de a căuta să fim mai uniți. Iar când mă refer la unitate, cred că trebuie să o cerem, în primul rând, de la Dumnezeu. Să-L chemăm pe Mântuitorul Hristos să vină în mijlocul nostru pentru ca ceea ce facem să aibă ecou în veșnicie”, a spus Preasfinția Sa.

În cea de-a doua parte a întâlnirii, pr. dr. Iustin Androne, de la Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” – Torino, a susținut conferința „Tălmăcirea vechilor Cazanii – temelie a conștiinței de credință și neam în timpul păstoriei patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu”. A urmat o sesiune de întrebări și discuții pe marginea temei expuse.

Următoarea conferință, din cadrul manifestărilor dedicate Anului omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) și Anului comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești, va avea loc marți, 3 decembrie, la sediul Centrului Eparhial de la Roma și se va adresa clericilor din centrul Italiei.

Sursa: episcopia-italiei.com

Ultimele din categorie