Preotul Ioan Bârgăoanu, noul protopop de Oneşti

Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului

Preotul Ioan Bârgăoanu, noul protopop de Oneşti

Protopopiatul Oneşti are de la începutul lunii martie 2016 un nou protopop, în persoana părintelui Ioan Bârgăoanu, parohul Parohiei „Buna Vestire“ şi „Sfântul Simeon Noul Teolog“ - Mănăstirea Caşin, judeţul Bacău.

Pe 1 martie 2016, Înaltpreasfinţitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului i-a reînvestit în funcţie pe preoţii consilieri şi inspectori ai Centrului eparhial, precum şi pe părinţii protoierei. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector pe Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, noutatea acestui an a fost constituită de numirea preotului Ioan Bârgăoanu în funcţia de protopop de Oneşti, în locul părintelui Constantin Alupei, care, după o activitate de 17 ani în această demnitate, a fost numit inspector eparhial. În toată această perioadă în care a fost protopop de Oneşti, preotul Constantin Alupei a dat dovadă de multă dăruire, de jertfelnicie, organizând de-a lungul anilor, la nivelul Protopopiatului Oneşti, printre cele mai frumoase evenimente bisericeşti din eparhie. De aceea îl îndemnăm să poarte mai departe crucea slujirii în Biserica lui Hristos“, a menţionat Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim.

Crucea Patriarhală, primită la sfinţirea bisericii

Părintele Ioan Bârgăoanu slujeşte în prezent în Parohia Mănăstirea Caşin II, judeţul Bacău. Preacucernicia Sa a fost numit paroh la Mănăstirea Caşin II pe 29 martie 2000 de către vrednicul de pomenire Arhiepiscop Eftimie Luca, care i-a încredinţat misiunea noului slujitor al Sfântului Altar de a ridica un ansamblu parohial. În luna iunie a anului 2000, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului, a fost pusă piatra de temelie a bisericii. După 15 ani de osteneală, complexul parohial s-a concretizat într-o biserică parohială, un paraclis, o casă praznicală şi un aşezământ social-filantropic, unde copiii sărmani primesc găzduire, hrană trupească şi sufletească. În luna mai a anului trecut, biserica Sântului Simeon Noul Teolog de la Mănăstirea Caşin a fost sfinţită de un sobor de ierarhi, în prezenţa unui număr mare de preoţi, diaconi şi de credincioşi. Pentru strădania şi truda sa, părintele paroh Ioan Bârgăoanu a primit Crucea Patriarhală, cea mai îaltă distincţie din Biserica Ortodoxă Română. În anul 1999 a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“, susţinând teza de licenţă în teologie, Secţia sistematică, intitulată „Duhul Sfânt în viaţa creştinului după Sfântul Simeon Noul Teolog“, având îndrumător pe Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Între anii 2002-2003, a urmat cursurile de studii aprofundate Secţia practică a aceleiaşi facultăţi şi s-a prezentat cu lucrarea de disertaţie intitulată „Sfânta Liturghie în opera Sfântului Simeon Noul Teolog“, avându-l îndrumător pe pr. conf. dr. Viorel Sava. Între anii 2006-2007, a urmat cursurile de masterat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, Facultatea de Filosofie, şi s-a prezentat cu lucrarea de disertaţie „Simbol şi mister: expunere mistică şi formulare discursivă la Sfântul Simeon Noul Teolog“, avându-l îndrumător pe conf. univ. dr. Dan-Mihai Chiţoiu.

Citește despre: