„Prevenim, iubim și sprijinim” - proiect al studenților teologi ieșeni de la specializarea Asistență Socială, dedicat persoanelor vârstnice

Arhiepiscopia Iaşilor

„Prevenim, iubim și sprijinim” - proiect al studenților teologi ieșeni de la specializarea Asistență Socială, dedicat persoanelor vârstnice

În data de 29 martie, în cadrul Centrului de zi de asistență și recuperare pentru persoanele vârstnice „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” din cadrul Protopopiatului II Iași al Arhiepiscopiei Iașilor, s-a desfășurat Proiectul psiho-social, filantropic și educațional intitulat „Prevenim, iubim și sprijinim”.

Proiectul a fost inițiat de studenții din Anul II de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, secția Asistență Socială și cei din Anul I de la Masterul de Familie Creștină, în colaborare cu Centrul de zi de asistență și recuperare pentru persoanele vârstnice „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” din cadrul Protopopiatului II Iași al Arhiepiscopiei Iașilor.

Proiectul a fost conceput și concretizat în cadrul orelor de practică desfășurate sub îndrumarea maicii lect. univ. dr. Polixenia Nistor și coordonarea doamnei asistent social Brînză-Abunei Ionela, la Centrul de zi pentru persoane vârstnice „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv”, care au sprijinit și oferit studenților încredere.

Înainte de începerea activității, părintele Diacon Vlad Macovei, student masterant, a ținut un discurs despre conceperea și nașterea pruncilor, vorbind despre această temă din punct de vedere spiritual, adăugând și note din experiența personală. Mai apoi, studentul masterant Florin Mirea le-a vorbit bunicuțelor despre sărbătoarea ce tocmai a trecut, anume Buna Vestire din data de 25 martie și despre tema centrală a acestei activități, Pro Viața.

Având în vedere că în cadrul centrului sunt bunicuțe pasionate de poezie, studentele de la Asistență socială din anul II, Monica Pușcalău și Ana Râmbu, au recitat două poezii, una cu puțin umor și cealaltă scrisă de studenta Ana Râmbu, aceasta menționând înainte de a recita poezia „Dacă nu aveți nepoți, mă puteți considera pe mine nepoata voastră!”. Deoarece s-a dorit ca această activitate să fie una intergenerațională și interactivă, studenta Mihaela Băeanu le-a invitat pe bunicuțe să le ofere câte un sfat generației de acum, raportându-se la tema proiectului. După ce au vorbit toate bunicuțele, s-a desfășurat un mic dialog între toți cei prezenți.

Activitatea s-a încheiat cu un moment artistic în care studenta Cristina Țibichi a cântat „Simfonie pentru viață” - Imnul Lunii pentru viață, acompaniată de restul colegilor prezenți. Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, am dus la bun sfârșit acest proiect, în cadrul căruia s-a vorbit despre sărbătoarea Bunei Vestiri și despre importanta vieții și a nașterii de prunci. Mulțumesc lui Dumnezeu ca am putut să mă implic în acest proiect, în cadrul căruia am vorbit bătrânilor din Centrul de zi de asistență și recuperare pentru persoanele vârstnice «Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv» despre momentul conceperii și despre importanța nașterii de prunci. Pentru mine personal, dar și pentru colegii mei, a fost o experientă plăcută în care am învățat lucruri folositoare pentru viață. Slavă lui Dumnezeu și sperăm să ne ajute ca și pe mai departe să derulăm asemenea proiecte, care au ca și țintă mângâierea bătrânilor și susținerea tinerilor, a subliniat părintele Diacon Vlad Macovei, masterand în Anul I la Masterul de Familie Creștină.

Scopul afișului pe care l-am realizat a fost ilustrarea unui copilaș în brațele mamei sale care dorește să reprezinte dragostea necondiționată a mamei pentru pruncul ei și, în al doilea rând, promovarea conceptului pro-viață. Faptul că am putut înfăptui acest lucru, de a face ceva reprezentativ pentru aceasta activitate, mi-a umplut inima de bucurie și de mulțumire sufletească. Am încercat să pun pe acest afiș tot ce aveam de gând să transmit; ideea principală a fost să transmit o emoție de mulțumire, de empatie, sprijin și iubire, a declarat studenta de la Asistență social Crina Agrigoroae, autoarea afișului manifestării.

Spre finalul activității, studenții le-au îndulcit pe bunicuțe cu prăjiturele ce au avut tema proiectului întipărita pe o bucată de marțipan. Un dulce ce a ramas întipărit pe suflet.

Activitatea din cadrul proiectului a debutat cu un cuvânt de bun venit rostit de asistentul social Ionela Brînză-Abunei, coordonatorul Centrului de asistență și recuperare pentru persoanele vârstnice „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” și  președinte al Asociației S.A.T.O.A.S. La finalul evenimentului, ea le-a adresat un cuvânt de mulțumire studenților: Vă mulțumim pentru că ați dat viață unui proiect care a fost conceput și concretizat în cadrul orelor de practică. Pentru voi, ca viitori specialiști în domeniul asistenței sociale, este foarte important să aveți cunoștințe despre ce înseamnă Pro Vita. Evenimentul a încununat manifestările din Luna pentru viață 2022. Fiecare copil e un dar pentru lume şi suntem datori să îl iubim, să-l ocrotim, sprijinind mama care îl poartă și se află în dificultate. Așa cum ați precizat, atât voi, cât și bunicuțele, egalitatea începe din momentul concepției. Într-o societate dominată tot mai mult de narcisism și de afirmarea sinelui, indiferent de consecințele pe care le are acest fapt asupra celorlalți, nu ar strica, poate, să ne-ntrebăm în ce măsură delicatețea și discreția mai constituie cu adevărat principii puse în aplicare. Dacă sunt rar întâlnite, ar trebui în mod cert redescoperite. Să pornim în căutarea lor, privind înspre modelul Maicii Domnului!

(Mihaela Băeanu - Studentă în Anul II la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, secția Asistență Socială)

Citește despre: