Prima consfătuire catehetică a Arhiepiscopiei Iaşilor

Arhiepiscopia Iaşilor

Prima consfătuire catehetică a Arhiepiscopiei Iaşilor

În perioada 18-20 noiembrie 2014, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei,  la Centrul social-cultural „Sfântul Ilie“ de la Mănăstirea Miclăuşeni a avut loc prima consfătuire catehetică a Arhiepiscopiei Iaşilor.

La întâlnire au participat un număr de 15 preoţi, cei mai mulţi dintre ei responsabili cu cateheza pe protopopiate, dar şi preoţi implicaţi sau cu experienţă în activitatea catehetică: pr. dr. Bogdan Racu, inspector  pentru învăţământ  şi  cateheză parohială, pr. Dorneanu Neculai (Iaşi 2), pr. Zaharia Ştefan (Piatra Neamţ), pr. Chichioacă Petru-Georgel (Dorohoi), pr. Andrei Iulian (Iaşi 2), pr. Pecob Daniel (Dorohoi), pr. Tabarcea Marius-Ionuţ (Paşcani), pr. Ştefan Marius (Paşcani), pr. Dumitraş Cristian (Săveni), pr. Ursache Mihai (Ceahlău), pr. Lehaci Leonte (Piatra Neamţ), pr. Patacă Constantin (Hârlău), pr. Cristian Vasile (Iaşi 1), pr. Babiuc Marius (Botoşani) şi pr. Simionică Ionuţ-Bogdan (Botoşani).

Întâlnirea a avut drept obiective participarea la un training de leadership, un teambuilding, informarea despre activităţile catehetice la nivel de ţară şi eparhie, conturarea unei programe catehetice pentru anul 2015, evaluarea catehezelor desfăşurate până atunci în cercurile pastorale şi definitivarea proiectelor catehetice pentru anul 2015.

Sesiunea de discuţii a debutat în după-amiaza zilei de marţi, 18 noiembrie, prilej cu care părintele Bogdan Racu, inspector eparhial pe probleme de învăţământ şi cateheză, a făcut o expunere despre scopul şi obiectivele întâlnirii. Totodată s-au stabilit principalele subiecte ce vor fi tratate în sesiunile următoare. Dintre acestea amintim: evaluarea catehezelor susţinute la protopopiate în 2014, analiza catehezelor susţinute la parohii, cateheza la nivel naţional şi eparhial, programa catehetică pentru anul 2015.

Training de leadership

Ziua de miercuri a fost dedicată unui training de leadership având ca temă „Etapele de dezvoltare a unei echipe“, coordonat de arhim. Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor. Desfăşurat în mai multe etape, cursul le-a oferit preoţilor posibilitatea de a se cunoaşte mai bine, de a interacţiona pe problematici comune, dar şi de a dobândi cunoştinţe noi cum ar fi „fazele unei echipe“, „elemente cheie în eficienţa unei echipe“, „leadership vs manager“ ş.a. Trainingul a venit astfel în sprijinul preoţilor, contribuind activ şi eficient la formarea acestora spre lucrul în echipă, atât în activităţile individuale din parohie, cât şi la nivel de protopopiat.

A  urmat o analiză obiectivă a activităţilor catehetice, desfăşurate la cele 13 protopopiate din Eparhia Iaşilor în perioada iunie-iulie 2014, când a fost implementată într-o primă fază programa catehetică pentru anul 2014. Mai exact, în intervalul amintit, la fiecare protopopiat a fost susţinută câte o cateheză demonstrativă, având ca teme „Sfânta Liturghie şi Sfânta Taină a Spovedaniei“. La aceste cateheze au asistat un număr semnificativ de preoţi, majoritatea preşedinţi de cercuri pastorale, preoţi cu activitate semnificativă în parohie, dar şi preoţi tineri. Au fost invitaţi, de asemenea, profesori de religie, teologi laici, elevi de liceu şi copii. Câteva date statistice despre aceste activităţi: s-au susţinut 13 cateheze demonstrative la 13 protopopiate, participanţi au fost 205 preoţi, 15 profesori de religie, 2 absolvenţi laici ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, 10 elevi de liceu şi 20 de copii. În prezent (noiembrie-decembrie), la nivelul Eparhiei Iaşilor este în desfăşurare cea de-a doua fază de implementare a programei catehetice, care vizează cercurile pastorale, organizate în protopopiate. Vor fi susţinute acum peste 130 de cateheze, ce vor avea ca temă „Sfânta Taină a Împărtăşaniei“. La aceste activităţi vor participa peste 90% din preoţii eparhiei. De menţionat că toate catehezele sunt alcătuite şi prezentate folosind metode moderne de comunicare şi aplicând tehnici de învăţare activă, respectând totodată şi structura clasică. În acest fel cateheza devine o activitate interactivă şi atractivă, mesajul transmis fiind unul clar, simplu şi uşor de reţinut.

Prezentarea unor activităţi catehetice la nivel naţional şi eparhial a fost un alt moment în cadrul întâlnirii. Câteva slide-uri şi filmuleţe au scos în evidenţă efortul în plan catehetic pe care Biserica Ortodoxă Română îl depune constant pentru ca toţi credincioşii ei să poată aprofunda cunoştinţele religioase, atât pentru o trăire mai intensă a poruncilor lui Dumnezeu, cât şi pentru a face faţă cu succes provocărilor contemporane.

O nouă programă catehetică pentru anul 2015

O sesiune mai amplă a vizat alcătuirea unei programe catehetice pentru anul 2015. S-au avut în vedere recomandările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru anul 2015, cu privire la „Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi“ şi la „Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii“. După discuţii pe grupuri de lucru au fost propuse mai multe teme, din care, în plen, au fost selectate zece. Acestea dezvoltă într-o succesiune logică şi firească subiecte precum „biserica“, „parohia“, „preotul şi credincioşii“, „mănăstirea“, „mari duhovnici“, „Sfântul Ioan Gură de Aur“.

Programa catehetică poate fi un ghid practic util, aflat la îndemâna oricărui preot, mai ales că ea va veni în sprijinul cateheţilor cu o bibliografie, exemple (sugestii) pentru activităţi de învăţare, dar şi cu indicaţii privind conţinutul catehezelor. Mai mult decât atât, ca preoţi trebuie să fim conştienţi că o cateheză susţinută după un plan bine organizat este mai eficientă decât una improvizată.

Ultima zi a consfătuirii a adus în atenţia preoţilor participanţi şi câteva aspecte privind structura organizatorică a grupului catehetic, dar şi chestiuni de ordin administrativ. De asemenea s-au schiţat câteva linii directoare privind implementarea proiectului catehetic în anul 2015 la nivel eparhial.

„Am fost foarte mulţumit de modul profesionist în care s-au desfăşurat lucrările“

Astfel de întâlniri formative se dovedesc a fi extrem de utile atât pentru preoţii cărora li se adresează, cât şi pentru mediile din care aceştia provin. Pe de o parte preoţii, ca viitori formatori, primesc din partea Centrului eparhial susţinerea necesară dezvoltării de noi aptitudini de comunicare, iar pe de altă parte credincioşii ortodocşi au ocazia să aprofundeze cunoştinţele religioase într-o manieră modernă, accesibilă şi inedită.

În continuare, redăm câteva impresii ale participanţilor.

Pr. Neculai Dorneanu (Protopopiatul Iaşi 2): „Orice discuţie nu ar valora, dacă ceea ce s-a dezbătut nu devine realitate în practică. Întâlnirea şi discuţiile de la Miclăuşeni pot duce mai departe creşterea seminţelor semănate la întâlnirile din anii precedenţi. Totul depinde de curajul, viziunea şi seriozitatea celor prezenţi, necesare pentru a convinge, dar şi pentru a dovedi că se poate. Cateheza permanentă, prezentă în lucrarea preoţilor noştri, trebuie făcută de acum mai ordonat, mai vizibil, mai actual şi mai inventiv. Avem nevoie de rugăciune şi acţiune misionară.“

Pr. Marius Ştefan (Protopopiatul Paşcani): „Am fost foarte mulţumit de modul profesionist în care s-au desfăşurat lucrările, care au fost structurate pe teme precise şi concrete. Ceea ce am realizat la aceste dezbateri m-a impulsionat să aplic şi în parohia mea astfel de activităţi catehetice, mai bine structurate şi planificate.“