Prima slujbă săvârşită în Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din Vicovu de Sus
Momente istorice pentru viaţa liturgică a oraşului Vicovu de Sus din judeţul Suceava, unde duminică, 19 mai, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Pimen a oficiat o slujbă de binecuvântare la noua biserică cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” din cartierul Plai, urmând ca de acum încolo să se săvârşească slujbe şi în acest locaş de cult. Bucuria numeroşilor credincioşi bucovineni prezenţi a fost împlinită de hirotonia întru diacon a teologului Mihai Isopescu, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi cântăreţ bisericesc la Parohia Laura în ultimii ani.
Duminica trecută, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, s-a aflat în mijlocul credincioşilor vicoveni, de data aceasta slujind Sfânta Liturghie, pentru prima dată, în Biserica „Acoperământul Maicii Domnului” din cartierul Plai, filie a Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”- Laura. Slujba Sfintei Liturghii a fost precedată de o slujbă de binecuvântare a noului locaş de cult, tocmai pentru a se putea sluji de acum înainte şi în acest nou locaş de cult. De asemenea, ierarhul a oficiat şi slujba de sfinţire a clopotelor bisericii.
Ca oaspeţi de suflet au participat, alături de preoţii de la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Laura - pr. paroh Mihalescu Florin, pr. Maloş Ionel-Constantin şi pr. Nistor Ilie-Victor -, părintele Petru Lupăştean Barfă, protoiereu de Rădăuţi, părinţi de la Mănăstirea Putna, Mănăstirea Sihăstria Putnei, Mănăstirea Cormaia din Bistriţa Năsăud, credincioşi din Parohia Crasna împreună cu parohul lor, părintele Ioan Şarpe de la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Londra. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de teologi din zona Vicov.
În cuvântul de învăţătură adresat numeroşilor credincioşi prezenţi, ierarhul a subliniat necesitatea dragostei faţă de cei nevoiaşi şi neputincioşi: „Astăzi trăim această mare lipsă de dragoste pentru semenii noştri, fraţii mai mici ai Mântuitorului Iisus Hristos, care au nevoie de un ajutor, copii sau bătrâni. Cum e posibil ca o parohie mai mare sau două-trei parohii mai mici să nu se îngrijească de două-trei persoane nevoiaşe sau neputincioase? Cum e posibil? Lipsă de dragoste creştinească: acesta e răspunsul. Preotul e dator să se îngrijească de enoriaşii săi neputincioşi, împreună cu credincioşii. De aceea, trebuie să avem încredere în preotul nostru, iar noi să avem acea credinţă şi căinţă pentru a primi iertarea păcatelor”.
Noul diacon al Parohiei Laura face parte dintr-o familie cu opt copii, iar cinci dintre ei slujesc Bisericii
Bucuria slujirii arhiereşti a fost împlinită de hirotonia întru diacon a teologului Mihai Isopescu, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” (licenţă şi master) din Bucureşti şi cântăreţ bisericesc la Parohia Laura în ultimii ani. De remarcat faptul că proaspătul diacon face parte dintr-o familie cu opt copii, cinci dintre aceştia slujind Bisericii, după cum urmează: părintele protosinghel Teofil (secretar şi dirijor la Mănăstirea Sihăstria Putnei), rasofora Varvara (Mănăstirea Cormaia, judeţul Bistriţa Năsăud), Mihai (absolvent licenţă şi master la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucuresti), Alina - soră la Mănăstirea Dragomirna, absolventă a Seminarului Teologic Ortodox Agapia, Ionuţ (şef al promoţiei 2018 a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, actual masterand şi referent Sectorul învăţământ - Arhiepiscopia Iaşilor). Ceilalaţi trei copii ai familiei Isopescu - Liliana, Petrea şi Militina - sunt căsătoriţi şi au copii. Mihai Isopescu a promovat examenul de capacitate preoţească organizat de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor în luna septembrie a anului 2018, fiind hirotonit diacon pe seama Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Laura, Vicovu de Sus.
La final, preoţii şi credincioşii prezenţi au fost invitaţi la o agapă.
Locul Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” din cartierul Plai al oraşului Vicovu de Sus a fost sfinţit în data de 22 aprilie 2007, piatra de temelie fiind pusă de IPS Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Necesitatea unei noi biserici a venit de la faptul că o parte dintre credincioşii din această zonă se află la o distanţă de 6 km faţă de biserica parohială din Laura. Până în acest moment, s-a zidit biserica din cărămidă, s-a acoperit cu tablă de cupru şi s-au tencuit pereţii interiori şi exteriori, locaşul de cult fiind la stadiul pictării interioare.