Prima spovedanie

Familie

Prima spovedanie

Copilul va trebui să ştie să-şi păstreze lumea sa lăuntrică...

- Părinţii trebuie să-l îndrume în vreun fel, să-i indice ce să-i spună duhovnicului sau copilul singur hotărăşte?

- Până la vârsta de 7 ani vom pregăti copilul spunându-i că va veni o zi când se va spovedi pentru prima oară. Îl vom pregăti ca pentru o sărbătoare! E prima lui întâlnire cu preotul la spovedanie. Părinţii îşi încredinţează copiii în mâinile preotului. Pentru acest moment se va pregăti şi el. Părinţii credincioşi se pregătesc întotdeauna dinainte şi ei ştiu deja ce să spună când un copil vine pentru prima oară să se spovedească. Începe o altfel de discuţie, aceea cu duhovnicul. Părinţii nu îl vor aduce pur şi simplu la biserică, ci îl vor aduce la acel preot care îl va îndruma şi mai târziu.

- Putem întreba pe copil ce i-a spus duhovnicul?

- Taina spovedaniei înseamnă nu numai faptul că preotul nu are voie să divulge ceea ce s-a vorbit la spovedanie, dar şi că cel ce s-a mărturisit trebuie să păstreze taina. Curiozitatea excesivă în legătură cu taina vieţii duhovniceşti este și ea un păcat. Părinţii se vor învăţa să se smerească şi să nu pună întrebări de acest gen.

- Se întâmplă ca un copil singur să povestească, pentru că este obişnuit să nu ascundă nimic de părinţi.

- Va trebui să tăcem şi să ascultăm, iar mai târziu să cerem sfatul preotului în această privinţă. Şi nicidecum să nu deschidem noi subiectul sau să încurajăm la aceasta, pentru că ce s-a discutat la spovedanie trebuie să rămână doar între duhovnic şi copil. Copilul la rândul său va trebui să ştie să-şi păstreze lumea sa lăuntrică.

(Părintele Evgheni Șestun, Familia Ortodoxă, Editura Sophia, p. 119-120)