Prima Vecernie arhierească în parohia Ruseni 1

Arhiepiscopia Iaşilor

Prima Vecernie arhierească în parohia Ruseni 1

Numeroşi copii în port popular cu flori în mâini, stând aliniaţi în genunchi, bătrâni cu mâinile împreunate şi cu lacrimi în ochi, ascultând cântările de la strană, preoţi citind rugăciuni la lumina lumânărilor. Aceasta a fost atmosfera la slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată sâmbătă seara de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în sobor de preoţi şi diaconi, la biserica parohiei Ruseni 1, Protopopiatul Roznov.

Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, s-a aflat sâmbătă seară, în mijlocul credincioşilor parohiei Ruseni I a Protopopiatului Roznov, unde, alături de un sobor de doisprezece preoţi şi diaconi, a oficiat în Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“, slujba Vecerniei unită cu Litia. La tradiţionala primire cu pâine şi cu sare de la poarta bisericii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a fost întâmpinat de zeci de copii cu flori în mâini, care au format un culoar până la intrarea în lăcaşul de cult. La slujba arhierească de seară, răspunsurile la strană au fost date de un grup de teologi dirijat de Costel Mirel Nechita, dirijorul Corului „Sanctus“ al Catedralei mitropolitane din Iaşi.

La final, pr. Vasile Ţoc, protopopul Protoieriei Roznov, a ţinut să mulţumească Înalt Preasfinţitului Teofan pentru vizita pastorală şi pentru împreuna-slujire, făcând referire totodată la frumuseţea slujbei de seară: „Stingându-se lumina electrică în biserică la această Vecernie arhierească cu Litie, am simţit în sufletele noastre crescând lumina lui Hristos. Am trăit momente de bucurie, de pace şi de linişte şi îi mulţumim Bunului Dumnezeu că i-a călăuzit paşii Înalt Preasfinţitului Părinte Teofan şi în protopopiatul nostru“.

În continuare, pr. paroh Neculai Diaconu a făcut un scurt istoric al bisericii parohiei Ruseni 1 şi al casei sociale parohiale, subliniind şi faptul că niciodată în biserica în care slujeşte nu s-a mai săvârşit Vecenie arhierească. În acelaşi timp, pr. Diaconu a evidenţiat faptul că, în parohia pe care o păstoreşte, nu există nici o familie de altă confesiune.

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor prezenţi, IPS Teofan a vorbit despre semnificaţiile duhovniceşti ale slujbelor de seară în Biserica Ortodoxă, cât şi despre pregătirea trupească şi sufletească pentru participarea la cultul divin. În acelaşi timp, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, făcând referire la sfinţii ardeleni prăznuiţi, a arătat ce înseamnă credinţa ortodoxă: „A fi ortodox înseamnă nu numai a cunoaşte credinţa ortodoxă, ci înseamnă a trăi ortodoxia în plenitudinea şi esenţa ei, înseamnă a te raporta la cei care în trecut şi-au dat viaţa pentru adevărata credinţă şi înseamnă a-ţi cunoaşte tradiţia portului naţional şi bucuria comuniunii cu ceilalţi“.