Prima zi de comunicări a Simpozionului Internațional „Dumitru Stăniloae”
După deschiderea oficială, ce a avut loc în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universităţii „Al. I. Cuza”, Simpozionul Intrenațional „Dumitru Stăniloae”, ediția a III-a, a continuat cu o primă sesiune de referate. Pr. Georgios Metallinos din Atena, Grecia a vorbit despre „Teologul în Biserică”, iar pr. prof. dr. Ioan Saucă, director al Institutului Ecumenic din Bossey și secretar general asociat pentru educație și formare ecumenică al Consiliului Mondial al Bisericilor,a vorbit despre „Teologia între Biserică şi Universitate: Impactul teologiei academice asupra misiunii Bisericii”. În după-amiaza zilei, comunicările invitaţilor simpozionului au avut loc în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, în Sala Coloanelor.
După deschiderea oficială, ce a avut loc în Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universităţii „Al. I. Cuza”, Simpozionul Intrenațional „Dumitru Stăniloae”, ediția a III-a, a continuat cu o primă sesiune de referate. Pr. Georgios Metallinos din Atena, Grecia a vorbit despre „Teologul în Biserică”, iar pr. prof. dr. Ioan Saucă, director al Institutului Ecumenic din Bossey și secretar general asociat pentru educație și formare ecumenică al Consiliului Mondial al Bisericilor,a vorbit despre „Teologia între Biserică şi Universitate: Impactul teologiei academice asupra misiunii Bisericii”.
În după-amiaza zilei de ieri, comunicările invitaţilor simpozionului au avut loc în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, în Sala Coloanelor. Astfel, pr. prof. univ. dr. Daniel Benga, de la Facultatea de Teologie din Bucureşti, a susţinut prezentarea „O analiză a teologiei româneşti contemporane“, pr. prof. univ. dr. Hrisostom Stamoulis, de la Facultatea de Teologie din Tesalonic - Grecia, a vorbit despre „Contribuţia teologiei academice la misiunea Bisericii“, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, de la Facultatea de Teologie din Sibiu, a vorbit despre „Mitropolitul Nicolae Bălan, model de ierarh promotor al teologiei academice în slujirea Bisericii“, prof. Pablo Argarate din Graz, Austria, a susţinut prelegerea „Biserica: spital de campanie“, iar pr. prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu, de la Facultatea de Teologie din Bucureşti, a vorbit despre „Sfinţii Trei Ierarhi - modele duhovniceşti pentru şcolile teologice“.
„Am constat în această primă zi că, asemenea unei evoluţii a unei persoane, a unei instituţii, asemenea Bisericii, şi învăţământul, din când în când, are nevoie de o analiză, de o evaluare, de o privire critică şi de o înnoire. Noi nu vorbim în Biserică de reformă, ci de înnoire; este şi o înnoire spirituală, duhovnicească, personală, dar aceasta poate fi şi la nivel de instituţie sau mai ales la nivel de învăţământ. Am observat şi faptul că, deşi au fost după-amiază trei ore de discuţii şi prezentări fără pauză, atât vorbitorii, cât şi ascultătorii, respectiv cadrele didactice, doctoranzii, masteranzii, studenţii, au urmărit cu mare interes şi, dacă ar mai fi fost timp, ar fi ascultat cu atenţie în continuare, ceea ce denotă preocuparea şi dorinţa acestora de cunoaştere a realităţii şi sper să fie vorba şi de o înnoire a învăţământului“, ne-a declarat pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi.
După prezentările profesorilor invitaţi, a urmat vizitarea expoziţiei de icoane şi miniaturi a studenţilor de la specializările Artă Sacră şi Patrimoniu Cultural de la Facultatea de Teologie Ortodoxă - Iaşi, intitulată „Arta sacră, o continuă misiune“. Ziua s-a încheiat cu vizitarea Mănăstirii Cetăţuia.